buraki macie już zakiszone ???
2 kg buraków-obrać,pokroić
1,5 l wody zagotować z 1,5 łyżki soli kamiennej-nie jodowanej
6-8 ząbków czosnku
buraki ułożyć w słoju,dodać czosnek,zalać gorącą wodą z solą
zostawić w ciepłym miejscu...
Czerwony barszczyk jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu(!) powinno postawić nas na nogi. Najlepszy jest barszcz kiszony. Zakwas z buraków jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek . Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem.Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 -3 dniach zlać kwas, używany do potraw.
dodane na fotoforum:
kris13 2013-12-08
Ja daję mniej czosnku...a mój Wujek zawsze jeszcze wrzuca skórkę chleba razowego ;)
danka1 2013-12-08
swojski barszczyk - mniam poczekam na gotowy u Ciebie
jolanka 2013-12-08
ja nigdy nie kisiłam chyba trzeba wypróbować ...........
po ilu dniach jest gotowy ..........
niusia1 2013-12-08
a jeszcze chlebka dodaję ,bo i on na zakwasie i fajny smaczek!
intma43 2013-12-08
Nie zakisiłam jeszcze, ale w sobotę już o tym myślałam...na bank w tym tyg.ukiszę :) tyle, że kilka razy większą porcję, bo mój syn to pochłaniacz barszczu, uszek i pierogów. Pozdrawiam :))
niusia1 2013-12-09
re: coś się dzieje Lidko i nawet mój awantarek zniknął- nie zdążłam przecztać co napisałam- muszę wstawić jakiś awantar- nie wiem cz się uda
niusia1 2013-12-09
re: nie wiem o czm mówisz? przecież to nie ja na fotce tlko gipsow gwiazdorek - nawet nie wiem co trzyma w ręce- lecę zajrzć haha!
niusia1 2013-12-09
re: ty to masz patrz Lidko- owszem gwiazdorek w ręce trzma zieloną flaszeczkę hahaha!
ania03 2013-12-09
ciekawe bardzo:)
oliwkaa 2013-12-09
Nie wiem co mojemu zakwasowi sie stało ale wczoraj skosztowałam i mi to nie smakuje ....chyba się zepsuł ! Jest możliwe żeby się zepsuł ?
pentom 2013-12-09
Ja już taki słoik wypiłem :)))
Ale sam nie robiłem .. dostałem w prezencie ;)
Bardzo dobry był ;)
kukura 2013-12-09
Buraki mam kupię sól kamienną...tylko gdzie?? Zrobię mężowi miksturę bo jego w dołku piecze...
oliwkaa 2013-12-09
re:
mam wrażenie że jest gorzkawy ale kosztowałam bardzo delikatnie więc jeszcze poczekam do dzisiaj wieczora i zleje kwas i skosztuję ....Być może liść laurowy robi taki posmak,prawda ? Moglam go nie dawać ....zobaczymy.
pola6 2013-12-09
Zawsze przed świętami też robię taki kwas buraczany, tylko dodaję kromkę ciemnego chleba.
Dobrze ,że mi przypomniałaś, zaraz wezmę się do roboty.
maria10 2013-12-09
.... już dawno nie kisiłam barszczu.... a Ty już na Święta kisisz ????.... pozwolisz, że i ja sobie odpiszę?????
alkaa 2013-12-11
też dawno nie kisiłam...a może ...narobiłaś mi ochoty...ja robię barszczyk rybny i właśnie czerwony dla tych co doszli do rodziny i rybnego nie lubią...
micha3 2013-12-11
Dzięki za przepis...Firanki ładne...Cisto też ciekawe,zastanawia mnie przepis ;czy jaja ubijasz na parze?...
viki10 2014-08-26
muszę zrobić koniecznie, tylko powiedz pierwsze zlanie po ilu dniach i jak długo przechowywać ....