dzisiaj przeznaczyłam dzień na pieczenie ciasteczek ...:) będę późnym wieczorem ...
przepis od Ani jania81
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25g świeżych drożdży
- 40g miękkiego masła
Przepis:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.
piekłam z podwójnej porcji ,temp.180st.12 min.
pierniczki po upieczeniu rewelacja !
piekłam też dzisiaj pierniczki z innego przepisu ale szału nie ma :( wstawię zdjęcie dla porównania...
dodane na fotoforum:
danutaw 2013-12-12
...urokliwe te pierniczki, już mi się oczka do nich śmieją ,
czekam na upieczone, może jak pójdę spać,
to się upieką i do kawki na rano będą w sam raz !!!!)
Pozdrawiam i dobrej nocki życzę :)
niusia1 2013-12-13
pięknie i smacznie - ja pauzuje w tym roku od ciasteczek i pierniczków
teresa9 2013-12-13
Pierniczki tez upiekę! Tylko ciekawe, kiedy. Może niedzielne popołudnie przeznaczę na wypieki:-)
maria10 2013-12-13
....wystarczy popatrzeć na Twoje wypieki i już czuje się atmosferę świąteczną..... a od tych korzennych przypraw roznosi się dookoła przepiękna woń....:)))))
jonna 2013-12-13
Kiedyś upiekłam pierniczki z recepty, na której pisało miękkie, ale nie było napisane po ilu tygodniach. Narazie były, jak kawałki drzewa. Ale najczęściej wszystkie muszą poleżeć......
ania03 2013-12-15
wyglądają obłędnie:)