z podwójnej porcji ,jedna moja,druga koleżanki...koleżanka pracuje w Niemczech,przyjedzie do kraju 22 grudnia ...
1/2kg miodu
2 szkl.cukru
25 dkg masła lub dobrej margaryny
podgrzać to wszystko,mieszając,do rozpuszczenia cukru,przestudzić.
Do letniej mieszaniny dodać mąkę-1 kg,
3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szkl.mleka,3 jajka,1/2 łyżeczki soli,2-3 łyżeczki ciemnego kakao,
2-3 torebki przyprawy do piernika,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie.
Upiec w 180st.można podzielić na 3-4 części i upiec 3-4 placki, przekładając później marmoladą,powidłami,masą orzechową lub inną dowolną ,można upiec w jednej blaszce,czas pieczenia zależy od kształtu formy ale trzeba piec ok.godziny,sprawdzić patyczkiem.Jest gotowy do jedzenia po kilku dniach(zmięknie)wierzch polać polewą.
Ciasto po zarobieniu przechowywać w chłodzie ( spiżarka,balkon,strych) ja trzymam w ganku:)))
polecam!
dodane na fotoforum:
niusia1 2013-12-15
już myślałam,że wszstko sami zjecie! pysznie będzie Lidko!
danka1 2013-12-15
dużo tego będzie no ale na dwie
secza 2013-12-15
tego nie mogę odżałować... że przepomniałem o nim.. ale to Listopad był i nie myślało się jeszcze;/
mocarz 2013-12-15
Lidziu Ty mnie wykonczyc chcesz? Ja za twoimi przepisami nie nadążam heheeh,pieknie pysznie idealnie nic innego nie mogę powiedziec
oli74 2013-12-15
Mój ci on Lidziu.
Tym razem nie korzystałam z uprzejmości \"wielce wielmoznego znawcy wszystkich kuchni świata Wysuszkamaxymalnego\"......booooo, boooo mnie na takie dania jakie łun serwuje, zwyczajnie nie stać :P
secza 2013-12-15
R; nie obetnę, nie chcę ich ograniczać.. nie robią większych problemów, nie są też w niebezpieczeństwie.. same wracają na podwórko.. obciąć skrzydło to wielka krzywda.. niech pozostaną charakterne.. z czasem przejdzie im.:)
alkaa 2013-12-15
Mój już też upieczony...
re; Liduś nie tylko starzec dobrze się ma...pelargonie też...a na różach są pąki-zrobiłam zdjęcie ale kiepsko wyszło...może jutro poprawię...
mocarz 2013-12-15
Jestem do dyspozycji :-) tak jak Piatal chyba zrobie prosta żarlodajnie heheh tyko Was moje muzy sobie wydzierżawie do pomocy,bo marny kuchta jestem...
badi08 2013-12-15
o matuńcu jak dużo -już myślałam , że to naszykowane do cukierni hi,hi,hi Lidziu Kochana jesteś S U P E R kuchareczka i koleżanka szukać taką ze świecą w ręku ............Buziaki i uściski wielkie.......
iwatoja 2013-12-16
W tym roku też zrobiłam i przełożyłam już. Nawet spróbowałam ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach ale ogólnie wydaje mi się, że jest strasznie słodkie. Zastanawiam się kto taki wielki piernik zje bo upiekłam go na tych dużych blaszkach z piekarnika.
Miłego dnia:)))
pola6 2013-12-16
Jesteś godną podziwu za tak wiele pracy, którą wkładasz w przygotowywanie takich pysznych smakołyków.
Życzę miłego wieczoru.
maria10 2013-12-16
.... ale koleżanka ma się z Tobą dobrze..... dobre masz serce Lidziu.... a pierniki będą wspaniale smakować.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę dobrego tygodnia:))))))
jonna 2013-12-16
Pracy było dużo, ale radość będzie słodka.....Pozdrowionka o smaku piernika, z polewą czekoladową.....
pinecha 2013-12-18
-fajny przepis, ale te surowe jajka i mleko mnie niepokoją? jak mają koło miesiąca stać?