jeszcze gorące ,dopiero wyjęte z piekarnika ...z dodatkiem mąki owsianej ...
Składniki na 12 średnich bułek:
550 g mąki pszennej (dałam pszenną 650 ,400g+150 g mąki owsianej) + mąka do podsypywania
20 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
30 g miękkiego świeżego masła
1 czubata łyżeczka cukru
1-2 płaskie łyżeczki soli
dodałam jeszcze len i ziarna słonecznika
Z drożdży, 2 łyżek letniego mleka (nie może być za gorące, bo zaparzy drożdże) i 1 czubatej łyżeczki cukru przygotować zaczyn (wszystkie składniki dobrze wymieszać) i odstawić go na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski dodać miękkie masło, wlać letnie mleko i wodę,sól, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto – można to zrobić z pomocą robota, (niestety wilgotność mąki bywa różna i ilość płynu nie zawsze będzie właściwa)
Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut (powinno przynajmniej podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulę , lekko ją spłaszczyć, obtoczyć w mące i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką.
Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, gdy bułki wyrosną to tępą stroną noża zrobić w każdej głęboki rowek.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni,
bułki wstawić do gorącego piekarnika i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia (góra - dół, bez termoobiegu). Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia...
Bułki są dobre również na drugi dzień, nie robią się gumowate, można je zamrozić i cieszyć się świeżym pieczywem kiedy przyjdzie nam ochota.
Polecam ! Smacznego :)
dodane na fotoforum:
krycha2 2014-01-08
Smaczne ze zdjęcia ale jak doszło do tego ,że są takie fajne?...ciąg dalszy please !!!!
maria10 2014-01-08
... ale się pięknie upiekły..... wyglądają bardzo apetycznie..... a zapach aż do mnie tu doszedł.... pozdrawiam Cię bardzo gorąco i życzę udanego wieczoru:))))))
ania03 2014-01-08
Pycha!!
violinka 2014-01-08
Mniam mniam pychota
atrami 2014-01-08
jakie piękne :)
i przynajmniej wiemy co jemy :) bułeczek jeszcze nie robiłam - muszę spróbować :)
renia37 2014-01-08
POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA.
jokam 2014-01-08
o rany! jak fajnie! koniecznie muszę zrobić!
re: najczęściej z mieszanym mięsem drobiowym.
mocarz 2014-01-08
piękne Joluś!!! udało ci sie jak zawsze :)
ja tez robie takie i jeszcze grahamki :)
dorci42 2014-01-08
Ale mi tu zapachniało:) gorące bułeczki to jest to:) pozostało życzyć smacznego!!!
danutaw 2014-01-08
re;.....mój graham jest na drożdżach, wczoraj brakło chleba, więc upiekłam, ale następnym razem wypróbuje bułeczki z Twojego przepisu...:)
Miłego wieczoru życzę...:)
alkaa 2014-01-08
Liduś ale mi robisz apetyt...przestałam piec bo potem objadam się i objadam takim swoim pieczywem...ale jak te można zamrozić ...to może...przepis skopiowałam ...dzięki...
jonna 2014-01-08
Nie ma to jak własny wypiek, bo w piekarni sa najczęściej jakieś anemiczne , a na drugi dzień jak z waty.....
anad60 2014-01-08
w życiu by mi takie nie wyszły
tak bym chciała zrobic...ale się
boję zabrać i za chleb i bułki ;(((
bronia 2014-01-09
Wyglądają bardzo apetycznie.:)