bułki zwykłe ...

bułki zwykłe ...

jeszcze gorące ,dopiero wyjęte z piekarnika ...z dodatkiem mąki owsianej ...

Składniki na 12 średnich bułek:

550 g mąki pszennej (dałam pszenną 650 ,400g+150 g mąki owsianej) + mąka do podsypywania
20 g świeżych drożdży
150 ml letniego mleka
100 ml letniej wody
30 g miękkiego świeżego masła
1 czubata łyżeczka cukru
1-2 płaskie łyżeczki soli
dodałam jeszcze len i ziarna słonecznika

Z drożdży, 2 łyżek letniego mleka (nie może być za gorące, bo zaparzy drożdże) i 1 czubatej łyżeczki cukru przygotować zaczyn (wszystkie składniki dobrze wymieszać) i odstawić go na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski dodać miękkie masło, wlać letnie mleko i wodę,sól, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto – można to zrobić z pomocą robota, (niestety wilgotność mąki bywa różna i ilość płynu nie zawsze będzie właściwa)
Wyrobione ciasto przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut (powinno przynajmniej podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie wyciągnąć z miski, uformować wałek, podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulę , lekko ją spłaszczyć, obtoczyć w mące i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonym mąką.

Przykryć ściereczką i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, gdy bułki wyrosną to tępą stroną noża zrobić w każdej głęboki rowek.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni,
bułki wstawić do gorącego piekarnika i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia (góra - dół, bez termoobiegu). Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia...

Bułki są dobre również na drugi dzień, nie robią się gumowate, można je zamrozić i cieszyć się świeżym pieczywem kiedy przyjdzie nam ochota.
Polecam ! Smacznego :)

dodane na fotoforum:

krycha2

krycha2 2014-01-08

Smaczne ze zdjęcia ale jak doszło do tego ,że są takie fajne?...ciąg dalszy please !!!!

maria10

maria10 2014-01-08

... ale się pięknie upiekły..... wyglądają bardzo apetycznie..... a zapach aż do mnie tu doszedł.... pozdrawiam Cię bardzo gorąco i życzę udanego wieczoru:))))))

ania03

ania03 2014-01-08

Pycha!!

danutaw

danutaw 2014-01-08

..zapachniało,...będą świeże na kolację...!!!)
Pozdrawiam :)

violinka

violinka 2014-01-08

Mniam mniam pychota

kukura

kukura 2014-01-08

Wyglądają jak ze sklepu

kris13

kris13 2014-01-08

czasem też piekę ale przepis jakby inny..........może te spróbuję?

ewaiza

ewaiza 2014-01-08

NAJLEPSZE SA GORACE BULECZKI

atrami

atrami 2014-01-08

jakie piękne :)
i przynajmniej wiemy co jemy :) bułeczek jeszcze nie robiłam - muszę spróbować :)

renia37

renia37 2014-01-08

POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO WIECZORKA.

jokam

jokam 2014-01-08

o rany! jak fajnie! koniecznie muszę zrobić!

re: najczęściej z mieszanym mięsem drobiowym.

anetka

anetka 2014-01-08

oj mi nigdy takie nie wyjda :(

mocarz

mocarz 2014-01-08

piękne Joluś!!! udało ci sie jak zawsze :)

ja tez robie takie i jeszcze grahamki :)

dorci42

dorci42 2014-01-08

Ale mi tu zapachniało:) gorące bułeczki to jest to:) pozostało życzyć smacznego!!!

danutaw

danutaw 2014-01-08

re;.....mój graham jest na drożdżach, wczoraj brakło chleba, więc upiekłam, ale następnym razem wypróbuje bułeczki z Twojego przepisu...:)
Miłego wieczoru życzę...:)

alkaa

alkaa 2014-01-08

Liduś ale mi robisz apetyt...przestałam piec bo potem objadam się i objadam takim swoim pieczywem...ale jak te można zamrozić ...to może...przepis skopiowałam ...dzięki...

malako

malako 2014-01-08

choć popatrzę :))

astra40

astra40 2014-01-08

wspaniałe wyszły:)

jonna

jonna 2014-01-08

Nie ma to jak własny wypiek, bo w piekarni sa najczęściej jakieś anemiczne , a na drugi dzień jak z waty.....

anad60

anad60 2014-01-08

w życiu by mi takie nie wyszły
tak bym chciała zrobic...ale się
boję zabrać i za chleb i bułki ;(((

badi08

badi08 2014-01-09

DZIĘKI LIDUŚ ZA PRZEPIS

tomeksc

tomeksc 2014-01-09

no muszę się wziąć za te bułeczki

bronia

bronia 2014-01-09

Wyglądają bardzo apetycznie.:)

pinecha

pinecha 2014-01-09

... niema nic lepszego, od własnego pieczywa ;-)

dodaj komentarz

kolejne >