kotlety z soczewicy czerwonej
zrobiłam z połowy porcji -wyszło 8 szt.
2 szklanki czerwonej soczewicy (biorę czerwoną, bo nie trzeba jej uprzednio namaczać, ale można wziąć każdą soczewicę, tyle, że inne musimy namoczyć)
1 cebula
1-2 łyżki natki pietruszki
2 całe jajka
6-10dkg żółtego sera
1 duży ząbek czosnku
przyprawy
- sól, pieprz, zioła, czerwona papryka (słodka lub pikantna)
ok. 1 szklanka (o poj. 200 ml) otrąb np. pszennych (ilość zależy od konsystencji masy)
panierka –według uznania: bułka tarta, mąka pełnoziarnista, mąka zwykła, otręby, płatki kukurydziane ,do panierki można dodać ulubione przyprawy
soczewicę ugotować wg,przepisu na opakowaniu
Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić ,pietruszkę posiekać,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach ...
Ostudzoną soczewicę przekładam do miski, dodaję cebulę, natkę pietruszki, jajka, żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy ...wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły, a przyprawy rozprowadziły się równomiernie w całej masie.
Jeśli trzeba doprawiam do smaku, a jeśli masa jest za rzadka, dodaję otręby. Raz jeszcze mieszam i z gotowej masy formuję kotleciki:
- jeśli mają być panierowane: to zwilżonymi wodą dłońmi nabieram porcję masy, formuję kotleciki, po czym panieruję w mące. Do panierki najchętniej biorę mąkę pełnoziarnistą, a jeśli mam w domu, to żytnią.
- jeśli bez panierki: zostawiam jak jest i po prostu tę masę kładę łyżką na rozgrzaną patelnię (z tłuszczem lub bez) i smażę z obu stron na złocisty kolor. Jeśli bez tłuszczu, warto mieć patelnię umożliwiającą takie smażenie np. teflonową
W każdej z w/w wersji kotlety smażę na rozgrzanej patelni z obu stron na złocisty kolor , podaję z takimi dodatkami, z jakimi podawałabym kotlety mięsne –ryż, ziemniaki, surówka, jarzynka… Świetnie smakują z sosem czosnkowym.
dzisiaj podałam z ryżem w ziołach....
Smacznego:)
dodane na fotoforum:
anita591 2014-01-22
Nasza zima biała
chustą się odziała.
Idzie, idzie do nas w gości
w srebrnych blaskach cała! pozdrawiam miło
pola6 2014-01-22
Wyglądają bardzo apetycznie i chociaż takich nigdy nie jadłam, skopiowałam przepis i spróbuję przygotować.
maria10 2014-01-23
..... chciałam sobie skopiować ale coś porobili, że nie mogę ..... a że jest to dobre danie to będę musiała sobie odpisać....:))))
danutaw 2014-01-23
...może się skuszę na takie kotlety...,
co prawda inne ale czuję ,że smaczne...:)
Pozdrawiam cieplutko :)
Milutkiego dnia Ci życzę...:)