robimy pasztet do słoiczków...

robimy pasztet do słoiczków...

1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
20dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.

Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mięso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mięso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duże naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać gorący rosół jeśli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ wątróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktajl /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się ściąć/tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urządzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj.ok 0,30-050 l,należy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włożyć do lodówki. Ważne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone należy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!

PS.zrobiłam tym razem eksperyment ,zamiast podgardla dodałam karczek ,żeby pasztet był mniej tłusty ,zobaczymy jutro co wyszło ...

dodane na fotoforum:

ania03

ania03 2014-01-24

oooo coś new dla mnie:)

ewaiza

ewaiza 2014-01-24

Nie robilam nigdy , a lubimy wszyscy wiec musze od Ciebie sciagnac PRACUSIU.

kukura

kukura 2014-01-24

Oooo bardzo lubię wszystko co można w słoiki włożyć ...Kiedyś w młodości rodzice robili kiełbasę w słoiki...Mielone przyprawy majeranek urabiali jak na klopsy ale zamiast na patelnie masa szła do słoików...Było super tak zimą chodzić do piwnicy i zajadać ;D

siaska

siaska 2014-01-24

Przepis fantastyczny, na pewno spróbuję, tylko zastanawia mnie czas gotowania...
Trzy godziny ciągiem? A nie lepiej przez trzy dni po jednej godzinie? Tak gotowałam kiełbasę w słoikach.
Dziękuję za nowy przepis :)

astra40

astra40 2014-01-24

już czuję ten zapach...uwielbiam taki pasztet:)) Przepis skopiowałam, może kiedyś wykorzystam:)

jozefek

jozefek 2014-01-24

Jutro zobaczysz będzie większy mróz. Smacznego pasztetu życzę i pozdrawiam cieplutko:)))

lidia23

lidia23 2014-01-24

na pewno pyszny:)

re:ja też nie miałam nigdy kaczek ale te mi się marzyły.zbiegiem okoliczności odsprzedała mi je koleżanka,która również hoduje kury ozdobne.kaczki bardzo chciała mieć- więc kupiła ale chyba sobie nie mogła z nimi poradzić więc przywiozła je do mnie..ona ma za mało miejsca a one lubią dużo wody i robią ogromny bałagan w kurniku...

maria10

maria10 2014-01-24

.... już nieraz zastanawiałam się nad tym czy nie zacząć robić samej wyroby .... a na te ze sklepu nie mogę już patrzeć .... zupełnie mnie odrzuciło od wszystkich wyrobów masarskich.... :))))

anad60

anad60 2014-01-24

to dopiero będzie smaczny pasztecik ...

danutaw

danutaw 2014-01-24

...jesteś pomysłowa i bardzo pracowita .... :)
Pozdrawiam serdecznie i dobrej nocki Ci życzę...:)

jmania

jmania 2014-01-24

jak dużo mogę nauczyć się korzystając z tych przepisów, serdecznie pozdrawiam

danka1

danka1 2014-01-24

Ale Ty jesteś pracowita jak mróweczka

alkaa

alkaa 2014-01-24

bardzo lubimy pasztet...a zwłaszcza ta moja druga połowa...może więc zrobię ?dzięki za przepis...czekam co napiszesz jutro Lidko -też wolałabym chudszy...

pola6

pola6 2014-01-24

Podziwiam Twoją niezwykłą pracowitość!
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

kris13

kris13 2014-01-25

Jak wydobrzeję to skuszę się na zrobienie takiego ;)

halinag

halinag 2014-01-25

Niema to jak swoje wyroby Lidziu...napewno będzie pyszny dzięki za wszystkie przepisy:))

fanrats

fanrats 2014-01-27

Taki pasztecik to ja rozumiem. Przynajmniej wiemy co jemy :)

grzes4

grzes4 2014-02-19

I jak wyszedł po zmianach lepszy był?

dodaj komentarz

kolejne >