1,30 łopatki wieprzowej
70dkg podgardla wieprzowego
25dkg wątroby wieprzowej lub z indyka
20dkg manny
0,50dkg cebuli
1l wody
1 liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1/3 łyżki gałki muszkatołowej
1-3 łyżek majeranku -nie musi być ,jak kto lubi
pieprz i sól wg upodobań ,z solą w tym przypadku ostrożnie ,gdyż w przetworach wekowanych jest szczególnie wyczuwalna.
Mięso,podgardle i cebulkę pokroić na mniejsze kawałki, udusić w jednym litrze wody z dodatkiem listka i ziela ang ,mięso nie powinno się rozpadać.Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.Wyjąć mięso,listek wyrzucić,skręcić przez maszynkę ,wyłożyć w duże naczynie dodać przyprawy i kaszę mannę,dolać gorący rosół jeśli jest mniej niż 0,80 l uzupełnić przegotowaną wodą.Wymieszać.SUROWĄ wątróbkę zmiksować w blenderze z dodatkiem 1/2 płaskiej łyżeczki soli,powinna wyglądać jak koktajl /gęsta i lekko spieniona masa/,domieszać do pozostałych składników/nie powinna się ściąć/tak przygotowaną masę miksować w blenderze lub podobnym urządzeniu do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Ja miksuję to porcjami całość wylewam w inne naczynie mieszam i nakładam w czyste słoiki poj.ok 0,30-050 l,należy dokładnie wytrzeć brzeg słoika ,zakręcić.Tak przygotowane słoiki gotować ok 3 godz.Wyjąc ,wystudzić ,włożyć do lodówki. Ważne :w chwili kiedy już mięso jest zmielone należy szybko je zmiksować ,sprawnie rozlać w słoików i NATYCHMIAST wstawić do gotowania . Przepis długi ale szybko się robi .
Smacznego!
PS.zrobiłam tym razem eksperyment ,zamiast podgardla dodałam karczek ,żeby pasztet był mniej tłusty ,zobaczymy jutro co wyszło ...
dodane na fotoforum:
ania03 2014-01-24
oooo coś new dla mnie:)
kukura 2014-01-24
Oooo bardzo lubię wszystko co można w słoiki włożyć ...Kiedyś w młodości rodzice robili kiełbasę w słoiki...Mielone przyprawy majeranek urabiali jak na klopsy ale zamiast na patelnie masa szła do słoików...Było super tak zimą chodzić do piwnicy i zajadać ;D
siaska 2014-01-24
Przepis fantastyczny, na pewno spróbuję, tylko zastanawia mnie czas gotowania...
Trzy godziny ciągiem? A nie lepiej przez trzy dni po jednej godzinie? Tak gotowałam kiełbasę w słoikach.
Dziękuję za nowy przepis :)
astra40 2014-01-24
już czuję ten zapach...uwielbiam taki pasztet:)) Przepis skopiowałam, może kiedyś wykorzystam:)
jozefek 2014-01-24
Jutro zobaczysz będzie większy mróz. Smacznego pasztetu życzę i pozdrawiam cieplutko:)))
lidia23 2014-01-24
na pewno pyszny:)
re:ja też nie miałam nigdy kaczek ale te mi się marzyły.zbiegiem okoliczności odsprzedała mi je koleżanka,która również hoduje kury ozdobne.kaczki bardzo chciała mieć- więc kupiła ale chyba sobie nie mogła z nimi poradzić więc przywiozła je do mnie..ona ma za mało miejsca a one lubią dużo wody i robią ogromny bałagan w kurniku...
maria10 2014-01-24
.... już nieraz zastanawiałam się nad tym czy nie zacząć robić samej wyroby .... a na te ze sklepu nie mogę już patrzeć .... zupełnie mnie odrzuciło od wszystkich wyrobów masarskich.... :))))
danutaw 2014-01-24
...jesteś pomysłowa i bardzo pracowita .... :)
Pozdrawiam serdecznie i dobrej nocki Ci życzę...:)
danka1 2014-01-24
Ale Ty jesteś pracowita jak mróweczka
alkaa 2014-01-24
bardzo lubimy pasztet...a zwłaszcza ta moja druga połowa...może więc zrobię ?dzięki za przepis...czekam co napiszesz jutro Lidko -też wolałabym chudszy...
halinag 2014-01-25
Niema to jak swoje wyroby Lidziu...napewno będzie pyszny dzięki za wszystkie przepisy:))
grzes4 2014-02-19
I jak wyszedł po zmianach lepszy był?