karczek z szynkowaru ...pychota !
1,40 kg łopatki wieprzowej ,ja tym razem zrobiłam z karczku
3 łyżeczki soli peklującej -ja nie daję ,dodaję sól morską
150ml wody
3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
łyżka majeranku
pieprz grubo mielony
2 łyżeczki vegety bez glutaminianu sodu
papryka czerwona mielona
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę 2 x x2cm, do mięsa dodajemy sól, przyprawę, majeranek, żelatynę oraz wodę i dokładnie wyrabiamy ręką, aż woda się wchłonie. Wyrobione mięso przekładamy do szynkowaru , dobrze ugniatamy ręką. Szynkowar zamykamy wg instrukcji i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie umieszczamy w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać 1cm poniżej brzegów szynkowaru ) i parzymy mięso wg czasu określonego w instrukcji (najlepiej robić to z termometrem). Po upływie określonego czasu szynkowar wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wędlinę wyjmujemy z foremki i kroimy.
SMACZNEGO!
Uwaga: żelatynę można pominąć, dodajemy ją wtedy jeśli chcemy wędlinkę z galaretką.
dodane na fotoforum:
violinka 2014-02-20
co swojskie to swojskie tez będę robić miłego dnia
asica 2014-02-20
Słoneczko świeci na niebie a ja pozdrowienia przesyłam dla Ciebie :)
slinka cieknie....
izolden 2014-02-20
Ale pysznie wygląda.....wpadnę tu wieczorkiem podjeść bo teraz jestem po obiedzie.....hihihi.
badi08 2014-02-20
cha na pewno pyszota , ale trza mieć ten szynkowar .......pozdrawiam i smacznego życzę.....