wyrób własny ...

wyrób własny ...

karczek z szynkowaru ...pychota !


1,40 kg łopatki wieprzowej ,ja tym razem zrobiłam z karczku
3 łyżeczki soli peklującej -ja nie daję ,dodaję sól morską
150ml wody
3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
łyżka majeranku
pieprz grubo mielony
2 łyżeczki vegety bez glutaminianu sodu
papryka czerwona mielona

Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę 2 x x2cm, do mięsa dodajemy sól, przyprawę, majeranek, żelatynę oraz wodę i dokładnie wyrabiamy ręką, aż woda się wchłonie. Wyrobione mięso przekładamy do szynkowaru , dobrze ugniatamy ręką. Szynkowar zamykamy wg instrukcji i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Następnie umieszczamy w garnku z gorącą wodą (woda powinna sięgać 1cm poniżej brzegów szynkowaru ) i parzymy mięso wg czasu określonego w instrukcji (najlepiej robić to z termometrem). Po upływie określonego czasu szynkowar wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia, a następnie na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wędlinę wyjmujemy z foremki i kroimy.

SMACZNEGO!

Uwaga: żelatynę można pominąć, dodajemy ją wtedy jeśli chcemy wędlinkę z galaretką.

dodane na fotoforum:

secza

secza 2014-02-20

Pozdrowienia.. u Was też pewnie słoneczko bo my zawsze taką samą pogodę mamy:)

atrami

atrami 2014-02-20

mmm... i ta galaretka... pychota!

kukura

kukura 2014-02-20

Ślinotoku dostałam ;D ale nie ma co się dziwić ;D

anita591

anita591 2014-02-20

Co za jedzenie pozdrawiam miłego dnia

pentom

pentom 2014-02-20

Taki swojski pewnie bym spróbował, ale ze sklepu ... w życiu ;p

tomeksc

tomeksc 2014-02-20

no jak własny, to rewelacja

jmania

jmania 2014-02-20

rewelacja ja uwielbiam takie wędlinki

violinka

violinka 2014-02-20

co swojskie to swojskie tez będę robić miłego dnia

asica

asica 2014-02-20

Słoneczko świeci na niebie a ja pozdrowienia przesyłam dla Ciebie :)
slinka cieknie....

mummy5

mummy5 2014-02-20

ale bym zjadla!!!mniam.pozdrawiam:)

izolden

izolden 2014-02-20

Ale pysznie wygląda.....wpadnę tu wieczorkiem podjeść bo teraz jestem po obiedzie.....hihihi.

anad60

anad60 2014-02-20

rarytasik a jaki smacny !!!!
Pozdrawiam Lidziu :)

grackon

grackon 2014-02-20

Lidziu paluszki lizać,taka pyszota:)

pola6

pola6 2014-02-20

Jestem na diecie, wiec muszę się najeść widokiem.

astra40

astra40 2014-02-20

no taką swojską wędlinkę to z chęcią bym zjadła. Pyszna:)

badi08

badi08 2014-02-20

cha na pewno pyszota , ale trza mieć ten szynkowar .......pozdrawiam i smacznego życzę.....

alkaa

alkaa 2014-02-20

najlepsza...czekam aż moi zatęsknią za taką szyneczką i znów zrobię...

krycha2

krycha2 2014-02-20

Fantastyczny wyrób...będę też robiła...dzięki za przepis...dobranoc.

maria10

maria10 2014-02-20

....wygląda smakowicie.... i jak ślicznie pachnie:)))))

ewaiza

ewaiza 2014-02-21

dzieki za przepis napewno skorzystam

kimeraj

kimeraj 2014-02-23

Taaaa....trzeba mieć szynkowar :(

dodaj komentarz

kolejne >