babka z białek ,przepis od ewaiza ...jeszcze gorąca ...
1/2 kg. mąki ,szkl.mleka ,3 dag.drozdzy ,
szkl. białek ,pół kostki masła , lub margaryny, albo pół szkl. oleju slonecznikowego ,bakalie(rodzynki ,skorka pomaranczowa ,aromat waniliowy ,szczypta soli,3/4 szkl.cukru
Czesc lekko podgrzanego mleka połączyć z drożdżami , łyżeczka cukru, łyżka mąki ,i szczypta soli-odstawic do wyrosniecia.
Kiedy rozczyn wyrosnie wlac go do miski z połową przesianej mąki ,dodać resztę letniego mleka i cukier. Bardzo starannie
wymieszać drewnianą łyżką .Mieszając , powoli wlewac stopiony letni tłuszcz.
Na końcu -delikatnie , ale dokładnie wymieszać ciasto z aromatem ,bakaliami ,
i piana z ubitych białek oraz powoli dosypywać pozostałą mąkę.
Gladkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką podłużnej blaszki
(Ja miałam chęć upiec w formie do babek) ,
keksowki i odstawic na 40 min ,by wyrosło.Piec ok.40 min. w temp.180°C.
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-03-01
ale babka! smacznego!
kimeraj 2014-03-01
Piękną masz foremkę!
Masz zamrożonych duuużo białek - trzeba będzie poczynić coś dobrego :D Chociaż zapowiedziałam rodzince, że do świąt koniec pieczenia ;) Sie* okaże.......
Cudownego ostatniego karnawałowego weekendu życzę :)
berblak 2014-03-01
Re; tak, amoniak, śmietana, cukier.... a w oryginale mąki ile zabierze:-) Ale ja już wiem, że tortowej mąki trzeba dać około 70 dag. Jest to spora porcja ciastek. Można je przechować w szczelnym pojemniku. Wygląd może taki sobie, ale w smaku są delikatne.
ewaiza 2014-03-02
Lila ,wiem ze wyjetra tylko tak napisalam ze w tej foremce pieknie pieknie sie wypieka.Milej niedzieli:)
secza 2014-03-02
R; sadziliśmy na polu sporo tuneli na handel..byłem za parobka.. bo to nie na moim ogródku.. u nas jest sporo badylarzy.. w maju już pierwsze główki wyjadą na wrocław na obornicką
pola6 2014-03-02
Piękna, aż się uśmiecha do konsumentów.
Życzę miłej niedzieli, jeszcze ze słodkościami, bo od środy koniec i basta!!!