coś naprędce ...

coś naprędce ...

babka z białek ,przepis od ewaiza ...jeszcze gorąca ...

1/2 kg. mąki ,szkl.mleka ,3 dag.drozdzy ,
szkl. białek ,pół kostki masła , lub margaryny, albo pół szkl. oleju slonecznikowego ,bakalie(rodzynki ,skorka pomaranczowa ,aromat waniliowy ,szczypta soli,3/4 szkl.cukru
Czesc lekko podgrzanego mleka połączyć z drożdżami , łyżeczka cukru, łyżka mąki ,i szczypta soli-odstawic do wyrosniecia.
Kiedy rozczyn wyrosnie wlac go do miski z połową przesianej mąki ,dodać resztę letniego mleka i cukier. Bardzo starannie
wymieszać drewnianą łyżką .Mieszając , powoli wlewac stopiony letni tłuszcz.
Na końcu -delikatnie , ale dokładnie wymieszać ciasto z aromatem ,bakaliami ,
i piana z ubitych białek oraz powoli dosypywać pozostałą mąkę.
Gladkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką podłużnej blaszki
(Ja miałam chęć upiec w formie do babek) ,
keksowki i odstawic na 40 min ,by wyrosło.Piec ok.40 min. w temp.180°C.

dodane na fotoforum:

niusia1

niusia1 2014-03-01

ale babka! smacznego!

kimeraj

kimeraj 2014-03-01

Piękną masz foremkę!
Masz zamrożonych duuużo białek - trzeba będzie poczynić coś dobrego :D Chociaż zapowiedziałam rodzince, że do świąt koniec pieczenia ;) Sie* okaże.......
Cudownego ostatniego karnawałowego weekendu życzę :)

kris13

kris13 2014-03-01

skąd Ty masz taką wysoką formę? teraz takich nie można kupić.

ewaiza

ewaiza 2014-03-01

pieknie wyglada w tej foremce

hancia

hancia 2014-03-01

Apetycznie wygląda ta babka :) pozdrawiam

alisha

alisha 2014-03-01

Ale piękna

anad60

anad60 2014-03-01

Piękna babka...

astra40

astra40 2014-03-01

i znowu coś smakowitego:) a babka wygląda jak na reklamie:))

alkaa

alkaa 2014-03-01

babka jak malowana...piękna forma Liduś...

hbabik

hbabik 2014-03-01

SUPER BABECZKA....

berblak

berblak 2014-03-01

Re; tak, amoniak, śmietana, cukier.... a w oryginale mąki ile zabierze:-) Ale ja już wiem, że tortowej mąki trzeba dać około 70 dag. Jest to spora porcja ciastek. Można je przechować w szczelnym pojemniku. Wygląd może taki sobie, ale w smaku są delikatne.

berblak

berblak 2014-03-01

na kantach tej babki można się skaleczyć :-)) Formę masz super!

maria10

maria10 2014-03-01

....piękna ta babka..... pozdrawiam bardzo gorąco:)))))

halinag

halinag 2014-03-01

Ta babka z tej formy na cuda..wypieczona aż lśni...:))

ewaiza

ewaiza 2014-03-02

Lila ,wiem ze wyjetra tylko tak napisalam ze w tej foremce pieknie pieknie sie wypieka.Milej niedzieli:)

anita591

anita591 2014-03-02

Idzie wiosna przez łąki
Robi wielkie porządki, Pozdrawiam w niedzielny poranek

secza

secza 2014-03-02

R; sadziliśmy na polu sporo tuneli na handel..byłem za parobka.. bo to nie na moim ogródku.. u nas jest sporo badylarzy.. w maju już pierwsze główki wyjadą na wrocław na obornicką

maggi1

maggi1 2014-03-02

Tylko się częstować,co czynię :)

pola6

pola6 2014-03-02

Piękna, aż się uśmiecha do konsumentów.
Życzę miłej niedzieli, jeszcze ze słodkościami, bo od środy koniec i basta!!!

hancia

hancia 2014-03-02

Miłej niedzieli życzę:)))

tomeksc

tomeksc 2014-03-02

ale wygląda rewelacyjnie

jmania

jmania 2014-03-02

babka cudo

asik83

asik83 2014-03-03

Babeczka jak malowana.

jonna

jonna 2014-03-03

Tu stale jest coś pysznego.....

betaww

betaww 2014-03-07

Pieklam.....rewelacja! dziekuje za przepis.....****

dodaj komentarz

kolejne >