miodek z mniszka lekarskiego
500 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyżek)
1kg cukru
1l wody
2 cytryny
Miodek z mniszka lekarskiego to syrop, przygotowany poprzez proces gotowania kwiatów, łączenia go z cukrem oraz sokiem z cytryny.
kwiatki włożyć do garnka i zalać litrem wody, na jak najmniejszym ogniu, pod przykryciem, gotować całość około 3 godziny,odstawić do wystygnięcia, po upływie ok. 24 godzin, dokładnie odciskamy kwiaty: można to zrobić, owijając je w czystą gazę i wykręcając ją, by wycisnąć pozostałe w kwiatach mniszka dosyć duże ilości soku , dodać kilogram cukru, wymieszać, postawić na kuchence i nadal mieszając doprowadzić do wrzenia. Przez 2-3 godziny, gotować sok bez przykrycia – bo dzięki temu nadmiar wody odparuje, a sok zgęstnieje. Cytryny wyszorować dokładnie i sparzyć wodą, pokroić razem ze skórką na plastry i włożyć je do syropu mniszkowego. Gotować, aż powstanie piana, która zasygnalizuje, że miodek z mniszka lekarskiego jest już gotowy, by przelać go do wyparzonych słoiczków. Słoiki wystarczy potem zakręcić i ustawić do góry dnem. Miodek jest już gotowy – bez pasteryzowania,polecam :)
Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności.
dodane na fotoforum:
isia2 2014-04-26
to naprawę chodzi o pospolity mlecz??? u nas w domu nigdy się czegos takiego nie robiło, szkoda, że tka poźno wpadłam na ten rpzepis bo u nas już przekwitły, zostały dmuchawce
iwaaa 2014-04-26
no wiem ,że samo zdrowie,,ale trochę to pracochłonne :P,w razie "Wu" chyba zapukam do Ciebie po prośbie :D,miłego dnia!
kukura 2014-04-26
Robię co roku ale mój jest bardziej słomkowy. Potwierdzam właściwości lecznicze.U mnie pochmurno i mniszek zamknięty poczekam na słonko i też biorę się za gotowanie.Mój wlewam w butelki po małych sokach marchwiowych ;)
pola6 2014-04-26
Robiłam go kiedy moje wnuczęta były małe, jest świetny w smaku i ma właściwości lecznicze.
jmania 2014-04-26
słyszałam o jego właściwościach ale nigdy nie robiłam; pozdrawiam i miłej soboty życzę
bunio 2014-04-26
i już po witaminach......... cały proces gotowania zbyt długi aby się tam uchowało coś zdrowego.......... sorry ale to tylko moje zdanie:-)
ala15 2014-04-26
Robiłam w zeszłym roku poraz pierwszy ale mój tez maił kolor słomkowy.A mam pytanie czy od cytryny nie be3dzie gorzkawy.
rozella 2014-04-26
A ja czekam na miodek od naszych pszczółek :)))
Z mniszka taki jak Twój mam jeszcze od zeszłego roku.
Też jest pychota :)))