przepis od ewaiza
1/2 kg. mąki ,szkl.mleka ,3 dag.drozdzy ,
szkl. białek ,pół kostki masła , lub margaryny, albo pół szkl. oleju slonecznikowego ,bakalie(rodzynki ,skorka pomaranczowa ,aromat waniliowy ,szczypta soli,3/4 szkl.cukru
Czesc lekko podgrzanego mleka połączyć z drożdżami , łyżeczka cukru, łyżka mąki ,i szczypta soli-odstawic do wyrosniecia.
Kiedy rozczyn wyrosnie wlac go do miski z połową przesianej mąki ,dodać resztę letniego mleka i cukier. Bardzo starannie
wymieszać drewnianą łyżką .Mieszając , powoli wlewac stopiony letni tłuszcz.
Na końcu -delikatnie , ale dokładnie wymieszać ciasto z aromatem ,bakaliami ,
i piana z ubitych białek oraz powoli dosypywać pozostałą mąkę.
Gladkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką podłużnej blaszki
(Ja miałam chęć upiec w formie do babek) ,
keksowki i odstawic na 40 min ,by wyrosło.Piec ok.40 min. w temp.180°C.
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-07-30
aż się błyszczy- pyszna musi być;
anad60 2014-07-30
Lidzia ale PIĘKNA Baba....aż mnie skręca żeby
sobie taką zjeść......Smacznego życzę :))
violinka 2014-07-31
bajecznaaaaaaaaaaa