Rogaliki półfrancuskie
3 szkl. mąki
250 g margaryny
1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%-dałam jogurt naturalny
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
dowolne nadzienie
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.
dodane na fotoforum:
danka1 2014-08-31
ale pyszne - już się częstuję
ania03 2014-09-01
Ja też ksero zrobiłam na pulpit:)super przepisik....miłego dnia
anad60 2014-09-01
Dziękuję Lidziu :))) Te rogaliki to ja bym chętnie
wciągnęła po spacerze w lesie....Apetycznie wyglądają !!!
Pozdrawiam :)
kris13 2014-09-01
..a właśnie myślę co by tu upiec bo już się skończyło sobotnio-niedzielne ciacho (biszkopt jakiś do przkładania napewno...)