wczoraj upieczone ,zapakowane w folię ,poleży trochę ,następnie przełożę powidłami i masą ...
1/2kg miodu
2 szkl.cukru
25 dkg masła lub dobrej margaryny
podgrzać to wszystko,mieszając,do rozpuszczenia cukru,przestudzić.
Do letniej mieszaniny dodać mąkę-1 kg,
3 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w 1/2 szkl.mleka,3 jajka,1/2 łyżeczki soli,2-3 łyżeczki ciemnego kakao,bakalie ( dałam rodzynki i śliwki suszone )
2-3 torebki przyprawy do piernika,dokładnie wymieszać,przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 tygodnie.
Upiec w 180st.można podzielić na 3-4 części i upiec 3-4 placki, przekładając później marmoladą,powidłami,masą orzechową lub inną dowolną ,można upiec w jednej blaszce,czas pieczenia zależy od kształtu formy ale trzeba piec ok.godziny,sprawdzić patyczkiem.Jest gotowy do jedzenia po kilku dniach(zmięknie)wierzch polać polewą.
Ciasto po zarobieniu przechowywać w chłodzie ( spiżarka,balkon,strych) ja trzymam w ganku:)))
polecam !
nie wyobrażam sobie świąt bez tego piernika ...
dodane na fotoforum:
jozefek 2014-12-08
Chętnie spróbuje tego zrobionego przez Ciebie!. Dla mnie przepis jest za długi i za trudny.Podziwiam i pozdrawiam - łasuch.
maria10 2014-12-09
....wygląda świetnie.... spróbuję w/g Twojego przepisu.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę wspaniałego wieczoru:)))))
halinag 2014-12-10
Lidziu przyznam sie że go nigdy nie piekłam takiego...zawsze robie piernik drożdżowy jest szybciutki i też smaczny przekładany...ale ten dopiero musi smakować wybornie:))
yanisia 2014-12-15
Kiedyś jeszcze muszę się zawziąć na ten piernik......tak mi się zawsze wydawało że to trudne ale chęć pozbieram i może mi się uda:)
Bo jakoś nie "zakodowałam" do tej pory na piernik...zawsze jakieś inne plaki:)