jeszcze ciepła ale musiałam piętkę ukroić :)
50 dkg dyni ,obranej i pokrojonej
1kg mąki
5dkg margaryny roztopić i ostudzić
1 szkl.mleka -ciepłe
1 łyżka cukru
3dkg drożdży
troszkę soli
jedno jajko do posmarowania
pokrojoną dynie zalać 1/2 szkl.wody i rozgotować,można zmiksować lub przetrzeć przez sito
z 1 łyżki ciepłego mleka+1 łyżka cukru+drożdże+ 1 łyżeczka mąki-rozmieszać,w mące zrobić dołek,wlać rozczyn,przykryć cienką warstwą mąki i odczekać ,żeby wyrósł rozczyn,następnie dodać dynię,ostudzoną margarynę,sól i wyrobić ciasto,zostawić do wyrośnięcia,ciasto podwoi swoją objętość,podzielić na dwie keksówki-duże ,posmarować rozmąconym jajkiem,piec w 180st45-50min
dodane na fotoforum:
betaww 2015-01-07
No to juz piekę....A długo trzeba wyrabiać?........Na kilogram tylko 3 dkg drożdzy?.....a jak długo to wyrasta.......i czy mozna wyrobić w termomixie...?
annorl1 2015-01-08
taka ciepła najlepsza ;D
anet36 2015-01-08
Apetycznie wygląda...wzięłam przepis bo na pewno
bardzo smaczna....miłego dnia Lidziu
achach5 2015-01-08
I z dyni ! nie musisz iść do piekarni w taką pogodę :)
Piekę jutro chleb. jak kupię dynię, to wypróbuję ten przepis .
Pozdrawiam :)
jan53 2015-01-08
Dla mnie to jeden z wynalazków, tak to nazywam, ale myślę że może być dobry w smaku ;-)))
Pozdrawiam.
stif56 2015-01-08
Masełko masz ?
maria10 2015-01-08
.... bardzo pięknie upieczona.... nie jadłam takiej bułeczki.... zabieram kostkę masła i pędzę do Ciebie może jeszcze wszystkiej nie zjadłaś.... serdeczności ślę:))))))
iza59 2015-01-09
Wygląda bardzo smakowicie , mam dyńkę i zaraz się skuszę bo przepisik bardzo zachęcający , pięknego wieczorku życzę :))