filet indyczy ...

filet indyczy ...

upieczony w rękawie-do drugiego dania i do chleba też może być ;)

1 kg fileta z indyka
sok z jednej cytryny
2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
8 - 10 ziarenek jałowca
tymianek
2-3 ziela angielskie
4 liście laurowe
papryka słodka
papryka ostra
10 ziarenek kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu, dodać
sok z cytryny, ocet balsamiczny, dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy,
filet myjemy i związujemy dobrze grubą nitką/sznurkiem, nadając mu odpowiedni
kształt. Smarujemy filet dokładnie 3/4 mikstury , odkładamy indyka na 2 - 3 h
(można i na całą noc odłożyć do lodówki,)
po leżakowaniu filet wkładamy do rękawa
do pieczenia, wlewamy resztę przypraw do
środka. Związujemy rękaw.

Pieczemy ok. 45-50 min w temperaturze 180 stopni.

dodane na fotoforum:

bogna87

bogna87 2015-02-03

Soczysty wyszedl i bardzo takiego lubie...

anad60

anad60 2015-02-03

Pyszny....smacznego Lidziu do tego dobrego :))

kukura

kukura 2015-02-03

Wygląda obłędnie ;)

margoll

margoll 2015-02-03

Bardzo apetyczne mięsko:)

anita591

anita591 2015-02-03

Wszystkiego co najlepsze - samych pięknych chwil w zdrowiu i szczęściu oraz otoczenia pozytywnymi ludźmi

anet36

anet36 2015-02-03

Piękny i apetyczny kawał super wędlinki:)

berblak

berblak 2015-02-03

O, coś pysznego - chętnie skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam!

babcia1

babcia1 2015-02-03

JA TEŻ SKORZYSTAM Z TWEGO PRZEPISU SUPER WYGLĄDA TA WĘDLINKA!!

astra40

astra40 2015-02-03

Taki jest najlepszy :) Też taki robię jako wędlinkę :)

maria10

maria10 2015-02-03

.... warto sobie zrobić bo przynajmniej wiesz co jesz.... dziękuję Ci Lidziu za przepis.... na pewno sobie zrobię..... pozdrawiam Cię bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:))))))

ebrima

ebrima 2015-02-03

No to sobie pojemy ... ;-)

halinag

halinag 2015-02-03

Przepyszny kawał mięcha...dzięki za przepis:))

krycha2

krycha2 2015-02-03

Super sprawa...z pewnością skorzystam a podobnie piekłam szynkę na święta...wspaniała ...

jmania

jmania 2015-02-03

Apetyczny filet takie mięso jest najlepsze; pozdrawiam

jonna

jonna 2015-02-03

Przynajmniej czyste mięso, nie nasączane chemią.....Brawo, świetna gospodyni....

kirena

kirena 2015-02-03

Wygląda bardzo smakowicie i soczysty.Sami zrobimy to wiemy co jemy:)

kris13

kris13 2015-02-03

no...nie lubię indyka chociaż zdrowsze mięso..............

basia43

basia43 2015-02-05

Ogromny i widać,że soczysty:)

berblak

berblak 2015-02-07

Melduję, że skorzystałam z tego przepisu - u mnie indyk tak upieczony jako wędlina do kanapek. Potwierdzam: pychotaaa!

krystin

krystin 2015-02-08

Na pewno zrobię.Lubię kuchnię :) Miłych chwil życzę...

dodaj komentarz

kolejne >