upieczony w rękawie-do drugiego dania i do chleba też może być ;)
1 kg fileta z indyka
sok z jednej cytryny
2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
8 - 10 ziarenek jałowca
tymianek
2-3 ziela angielskie
4 liście laurowe
papryka słodka
papryka ostra
10 ziarenek kolendry
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
sól
wszystkie przyprawy rozetrzeć w moździerzu, dodać
sok z cytryny, ocet balsamiczny, dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy,
filet myjemy i związujemy dobrze grubą nitką/sznurkiem, nadając mu odpowiedni
kształt. Smarujemy filet dokładnie 3/4 mikstury , odkładamy indyka na 2 - 3 h
(można i na całą noc odłożyć do lodówki,)
po leżakowaniu filet wkładamy do rękawa
do pieczenia, wlewamy resztę przypraw do
środka. Związujemy rękaw.
Pieczemy ok. 45-50 min w temperaturze 180 stopni.
dodane na fotoforum:
anita591 2015-02-03
Wszystkiego co najlepsze - samych pięknych chwil w zdrowiu i szczęściu oraz otoczenia pozytywnymi ludźmi
babcia1 2015-02-03
JA TEŻ SKORZYSTAM Z TWEGO PRZEPISU SUPER WYGLĄDA TA WĘDLINKA!!
maria10 2015-02-03
.... warto sobie zrobić bo przynajmniej wiesz co jesz.... dziękuję Ci Lidziu za przepis.... na pewno sobie zrobię..... pozdrawiam Cię bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru:))))))
krycha2 2015-02-03
Super sprawa...z pewnością skorzystam a podobnie piekłam szynkę na święta...wspaniała ...
berblak 2015-02-07
Melduję, że skorzystałam z tego przepisu - u mnie indyk tak upieczony jako wędlina do kanapek. Potwierdzam: pychotaaa!