jabłkowo pigwowo dyniowa ,wyszła przepyszna :)
jeszcze ciepła ale nie mogliśmy powstrzymać się ;)
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
25 dag cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
nadzienie : 2 słoiki 0,6 l swojego dżemu jabłkowo pigwowo dyniowego ,włożyć do garnka ,podgrzać mieszając,w tym czasie rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody 2 budynie waniliowe + sok z 1/2 cytryny ,wlać całość do gotującej się masy ,mieszać do czasu aż zgęstnieje,odstawić ,żeby przestygło ...
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Większym kawałkiem wylepiamy dno blaszki. Nakłuwamy widelcem. Następnie rozkładamy masę jabłkowo pigwowo dyniową . Na wierzch układamy \"kruszonkę\" z pozostałego ciasta. Pieczemy 50min. w temperaturze 180 - 200 stopni, po upieczeniu można posypać cukrem pudrem :)
dodane na fotoforum:
maria10 2015-02-10
.... i z taka pyszną kruszonka..... pychota....pozdrawiam Liduś bardzo gorąco i miłego tygodnia życzę;)))))
atrami 2015-02-11
no wiadomo - ciepła najlepsza! :)
zresztą szarlotki uwielbiam - zwykłe czy niezwykłe, każde! :)
danus13 2015-02-11
Pycha,tylko skąd taki dżem?
atrami 2015-02-11
re; To jest droga asfaltowa, ale prowadzi tylko do 4 domów (w tym nasz) więc jest bezpiecznie :) Jeszcze w październiku była zwykła szlakówka...
anita591 2015-02-11
Moc pozdrowień Ci przesyłam
bo Cię mile wciąż wspominam miłego popołudnia i wieczoru
alkaa 2015-02-11
hahaha też piekłam szarlotkę...ale jakoś zdjęcia nie zdążyłam zrobić...jeszcze został tylko kawałeczek...spróbuję Twoją Lidko...