chleb na serwatce z dodatkiem ziaren :)
zaczyn:
3/4 szkl.mąki pszennej 650
1/2 szkl.ciepłej serwatki lub wody
2 łyżeczki cukru
10 dkg drożdży
wszystko wymieszać ,odstawić ,żeby wyrosło ,w tym czasie przygotować
1kg mąki ( ja dałam 60 dkg mąki pszennej 650 ,25 dkg mąki orkiszowej ,15 dkg mąki z pełnego przemiału )-można upiec też z mąki 650
10 dkg ziaren słonecznika -odstawić troszkę do posypania chleba
1/2 szkl.ziaren lnu
1 1/2 szkl.otrąb pasteryzowanych
1 1/2 łyżeczki soli
wszystkie składniki dokładnie wymieszać ,łyżką ,po czym dodać wyrośnięty rozczyn i ok.4 szkl.serwatki lub wody -(szklanki z arcorocu )dokładnie łyżką, masę wyrobić ,tak ok.2 min ,odstawić ,żeby podrosło,2 keksówki wysmarować olejem ,ciasto podzielić na 2 keksówki ,wierzch wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie ,posypać słonecznikiem ,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st. piec ok.godz.
piekłam ten chleb też ze śliwkami suszonymi,z żurawiną ...polecam :)
dodane na fotoforum:
anad60 2015-03-12
apetycznie wygląda....aż się oblizałam....mniam
ja teraz na chrupkim pieczywie z błonnikiem ;(
Pozdrawiam Lidziu :))
bogna87 2015-03-12
Już sam ten zapach zniewala , u mnie pachniało wszędzie a chłopaki zaglądali co chwilę i nie mogli się doczekać .
maria10 2015-03-12
.... Liduś jaki wspaniały..... aż do mnie doleciał jego zapach.... pozdrawiam bardzo gorąco i życzę miłego wieczoru :))))))
berblak 2015-03-22
Piekłam taki sam dzisiaj, tylko dodałam śliwki suszone. Chleb pyszny! Dzięki za przepis. Pozdrawiam.