upiekły się na śniadanko :)
4,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej typ 650 ( czasami dodaję 1 szkl.maki pszennej z pełnego przemiału )
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
5-6 dkg drożdży
1 1/2 szklanka wody/mleka (u mnie serwatka )
1 łyżeczka soli
1/4 szkl. oleju
Wieczorem:
Mąkę przesiewam do miski. Drożdże rozkruszam i zasypuję cukrem w filiżance. Czekam aż się rozpuszczą (czasami im \\\"pomagam\\\" rozgniatając i mieszając łyżeczką). Do mąki dodaję sól,dolewam mleko/wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko mieszam łyżką do połączenia się składników. Wtedy wykładam na blat posypany mąką i wygniatam ciasto około 5 minut ( czasami, gdy się klei do rąk, podsypuję jeszcze mąką). Następnie przykrywam miską i zostawiam na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrabiam jeszcze ok. 3 minut. Kulkę ciasta wkładam do lekko naoliwionej miski, przykrywam w wstawiam do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąc.
Rano:
Ciasto wykładam na blat i dzielę na 12 -16 części, formuję bułeczki, Układam na blaszce, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smaruję roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypuję : makiem albo sezamem. Po wyrastaniu wędrują do piekarnika na 20 -25 minut.
dodane na fotoforum:
violinka 2015-05-28
Ale apetyczne mniammmm
anad60 2015-05-28
Lidzia te Twoje bułeczki to mistrzostwo
chętnie bym zrobiła ale jak znam życie to będzie
klapa....ale przepis zabieram ...
niusia1 2015-05-28
pyszne i proste do zrobienia,ale kto by tyle zjadł - wiem że można zmniejszyć porcję,ale dla 2 dziadków się nie chce robić;
niusia1 2015-05-28
red: tak właściwie to dziś i karczek i kurczak był razem pieczony,bo od razu na sobotę będę miała hihihi!ale my tyle bułek to na nie wiem chyba 2 tygodnie byśmy mieli:)))
maria10 2015-05-29
...... jak one kuszą swoim pięknym wyglądem... aż ślinka cieknie i w całym domu pachnie nimi od samego patrzenia..... :))))))
oliwkaa 2015-06-09
pozazdrościć wypieków !