syrop z kwiatków czarnego bzu :
30 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu,
1,8 -2 kg cukru
80g kwasku cytrynowego,
2 cytryny,
1,2l wody
Cytryny sparzamy, szorujemy i jeszcze raz sparzamy , kroimy w plasterki. Zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i kwasek , rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia , odczekać ,żeby przestygło, dodajemy cytryny pokrojone w plastry Dokładnie mieszamy i zalewamy kwiaty. Całość odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia syrop filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek lub malutkich słoiczków .Przechowujemy w chłodnym miejscu. Syrop dolewamy do herbaty lub rozrabiamy go z wodą - otrzymamy w ten sposób pyszny sok lub lemoniadę,w czasie przeziębienia 1 łyżkę 4-5 razy dziennie .Życzę smacznego
( nie uznajemy specyfików z apteki )
dodane na fotoforum:
sentey 2015-05-29
ღ♥ღ(¯`♥´¯) P I Ę K N E G O
(¯`♥´¯)¤¸¤* Majowego Piątku życzę
*¤.¸¤* S e r d e c z n i e P o z d r a w i a m *
krycha2 2015-05-29
Chyba gdzieś koło mnie rośnie czarny bez...muszę się do tego zabrać..świetna rzecz,,