u mnie żniwa pomidorowe trwają ;)
sos pomidorowy
Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu,pizzy,spaghetti, itp. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie.
6 kg pomidorów Lima ,sparzyć i obrać ze skórki -można nie obierać ,blender zrobi swoje ;) pokroić ,doprowadzić do wrzenia ,gotować ok 1 godz ,dodać 4 cebule pokrojone,2 łyżki soli + 3 łyżki cukru ,gotować kolejną godzinę ,dodać 10 dużych ząbków czosnku rozgniecionego ,2 łyżeczki pieprzu kolorowego + 10 ziarenek ziela angielskiego-roztarte w moździerzu ,5 łyżek oliwy z oliwek ,wszystko gotować jeszcze do uzyskania gęstego sosu ,na koniec dodać 2-3 łyżki tymianku,2-3 łyżki oregano i dużooo ....dużoooo bazylii ,świeżej lub suszonej,gotować ok 30 min ,gorący sos potraktować blenderem ,nakładać do słoików ,pasteryzować 15 min.
anad60 2016-09-28
Taki sos najsmaczniejszy Lidziu
a zimową porą to dopiero wybornie smakuje !!!
Pozdrawiam serdecznie :)
babcia1 2016-09-28
pyszny na pewno ile Ci wychodzi z tych 6 kg..?
maria10 2016-09-28
.... ale Ty jesteś mróweczka..... Twój przepis jest wspaniały..... a sos taki na pewno się na zimę przyda.... gorąco pozdrawiam, dobrej i spokojnej nocy życzę:)))))))))