pasztet z selera ...
Świetnie się kroi i rozsmarowuje, :) polecam !
Składniki:
* 1kg selera
* 2-3 cebule
* 5 ząbków czosnku
* 1 spora marchew
* 3/4 szklanki wody
* 1/2 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
* 3 jajka
* 1 szklanka zmiksowanych w blenderze płatków owsianych lub otrąb
* sól, pieprz,papryka słodka , majeranek (sporo)
Przygotowanie:
Seler,marchew , cebulę zetrzeć na tarce. Warzywa dusić na oleju z wodą (ok. godziny), po czym pozostawić do ostygnięcia.
Dodać jajka i płatki /otręby, sól, pieprz i majeranek ,paprykę słodką , krótko zblenderować. Masę przełożyć do posmarowanej olejem blaszki keksówki,lub wyłożonej papierem do pieczenia , piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Wystudzić.
Smacznego !
maria10 2018-05-21
..... ale fajne jedzonko..... na pewno smaczne i zdrowe.... dziękuję Ci Lidziu za ten przepis.... gorąco pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)))))
babcia1 2018-05-22
no i już wiem z czego zrobię pasztet a ja seler bardzo lubię zawsze wyżeram z wszelkich zup