składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu
******
Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.
bunio 2011-07-26
Dzięki za przepis pewnie skorzystam bo pigwa obrodziła...... świetny kadr..... pozdrawiam cieplutko:-)
gepi12 2011-07-26
Oj, trzeba byc wytrwalym,zeby wczesniej nie smakowac...Mam dostep do pigwy,moze mi sie sztuka uda.Zastanawiam sie,gdzie zdobyc arcydziedziel? moze w sklepie zielarskim badz w aptece?
enio47 2011-07-26
Smakowałem pigwianej nalewki, była doskonała, ale nie wiedziałem, że tak długo się czeka na ten przysmak, jeśli masz cierpliwość to nastaw Halinko, będzie akurat na Boże Narodzenie, mogę partycypować w skaładnikach hahaha, cieplutko pozdrawiam :)))
blanca 2011-07-26
Śliczne zdjęcie , pozdrawiam miło życzę przyjemnie spędzonego wieczorku :))
aaggaaa 2011-07-26
:):):)
Dobranoc Halinko,przemiłych snów...
Zdjęcie i przepis super...pewnie smakowita nalewka będzie....
jaworr 2011-07-26
Dziękuję za przepis... mam pigwowca i są owoce, a chętnych też jest zawsze sporo....może dla mnie właścicielki starczy, żeby zrobić nalewkę...:)
eljot60 2011-07-27
.... wrócę tu po 10 dniach, dwóch tygodniach i trzech miesiącach ... tylko nie zapomnij codziennie potrząsać słojem, itd. ;)
freesia 2011-07-27
Brzmi i wyglada apetycznie... Wiem gdzie rośnie wiec tez OK... Jeszcze tylko ten arcy- cos tam cos tam i można uruchomić domowa produkcje ;-)