- 80 dkg mięsa mielonego z indyka ( można inne wg.
upodobań)
- 2 cebule
- 4-5 łyżek otrąb pszennych
- 5 jajek
- przyprawy (czosnek granulowany, sól, pieprz,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, majeranek)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na patelni teflonowej (podlewając wodą). Ostudzić.
Do mięsa dodać (surowe) 2 jajka, otręby, przyprawy i cebulę. Dodać przecier i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć do szynkowara przekładając ugotowanymi jajkami . Szynkowar włożyć do wrzącej wody, gotować w temp. 75-80 stopni przez 1 godzinę.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-07-24
Taki "wsad" po włożeniu do szynkowara można posypać (troszkę) żelatyną. Po wystudzeniu i wyjęciu z szynkowara "wsad" będzie miał trochę smacznej galaretki... :)))