1kg owoców derenia jadalnego,
- 0,5l spirytusu,
- 0,5l wódki 40%,
- 100g cukru,
- 1-2 szkl. wody.
Przygotowanie
Dojrzałe, umyte i odsączone owoce derenia należy lekko nagnieść lub nakłuć i przełożyć do słoja. Następnie zalewamy je wódką i spirytusem. Szczelnie zamykamy słój. Na 6 miesięcy odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po 6 miesiącach przecedzamy i wlewamy wcześniej przygotowany, przestudzony… cukier zagotowany w wodzie Po przefiltrowaniu rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
WSZYSTKICH KTÓRZY ZGADLI ŻE NA POPRZEDNIM ZDJĘCIU TO DEREŃ.....ZAPRASZAM ZA 6-M-CY NA DEGUSTACJĘ :) :) :)
maria57 2014-08-24
oj, gdybym wstawiła coś w ciemne miejsce na 6 miesięcey, gwarantuję, że po tym czasie miałabym problemy, gdzież to też to ciemne miejsce jest i czego mam tam szukać;
rozumiem, że na degustację się nie załapałam, zwiodły mnie ogonki
maly52 2014-08-24
Już wygląda pięknie, a co będzie po 6-ciu miesiącach.......chyba się zgłoszę na tę degustację....pozdrawiam serdecznie...miłej niedzieli...:))
mimoza7 2014-08-24
Ja nie zgadłam... :-(
gepi12 2014-08-24
JESZCZE NIGDY NIE ROBIŁAM NALEWECZEK, CHOCIAŻ KOSZTOWAŁAM...NAJCZĘŚCIEJ WIŚNIÓWECZKI! I TO OCIUPINKĘ...
katka12 2014-08-24
ok, będę pamiętać:)
extensa 2014-08-24
Żałuję, że nie zgadłam... może jeszcze czymś zasłużę przez te 6 m-cy? hi, hi, hi... udanej niedzieli Halinko życzę:) u mnie dziś siąpi!!!!!
wiga53 2014-08-24
Nie u wszystkich by ustało w tym ciemnym miejscu przez 6 miesięcy:))
Pozdrawiam Halinko :)
katka12 2014-08-24
wczoraj widziałam na krzaku w skansenie, ale bałam się zerwać :))
slav43 2014-08-24
Ja zgadłem, bo sam tez robie dereniówkę.:)