Ser smażony a\'la topiony dzięki Oli z Kalisza :)<astra40<

Ser smażony a\'la topiony dzięki Oli z Kalisza :)<astra40<

Ok 0,5 kg białego sera (kupiłam wiejski prawdziwy) ale może być inny…. rozkruszyć w miseczce ( najlepiej wieczorem). Ser doprawić solą, pieprzem, można dodać inne dodatki np. paprykę , kminek itp.
Następnie zasypać ser sodą oczyszczoną ( ilość sody jest uzależniona od ilości sera). Miseczkę z serem przykryć i odstawić na kilkanaście godzin w ciepłe miejsce.Wymieszać (można zostawić do następnego dnia). Następnego dnia ser przełożyć do rondelka, albo na patelnię, dodać dużą łyżkę dobrego masła i smażyć do uzyskania płynnej konsystencji. Przelać do naczynia i ostudzić w lodówce. Jest pyszny !!!!

ewaiza

ewaiza 2014-10-12

Nie jadlam i nie slyszalam o tym smkolyku , a wyglada bardzo apetycznie.

andaba

andaba 2014-10-12

Też lubię :)

danaka9

danaka9 2014-10-12

Bardzo lubię...przypomniałaś mi o nim...

maly52

maly52 2014-10-12

Nigdy nie jadłam czegoś takiego,wierzę na słowo,że dobry....pozdrawiam wieczorkiem...:))

alina50

alina50 2014-10-12

Wierzę, że pyszne...:-)

wigater

wigater 2014-10-12

Mojej Mamy był najlepszy!
Nikt już nigdy takiego nie zrobił.
No, chyba że... no - nie próbowałam Twojego.
Może to właśnie byłby TEN SMAK?

Jak przyjadę do W-wy to zrobisz i spróbuję, ok?
Tylko lubię czysty - bez żadnych dodatków.

:-)

jaska15

jaska15 2014-10-12

pysznosci Halinko,ja kupuje gotowy bo takiego twarogu do zrobienia tutaj nie ma,serdecznosci i smacznego:)

maria57

maria57 2014-10-12

znam ten przepis,
moja Babcia i Mama robiły go często, ale zanim ser był smażony stał kilka dni - najlepiej w ciepłym pomieszczeniu w naczyniu nakrytym najlepiej lnianą ściereczką - koniecznie musi mieć dostęp świeżego powietrza, ale zawsze dobrze zabezpieczony przed wszelkimi muchami. Następuje proces tzw gliwienia - niestety nie pachnie to-to ładnie. Przed smażeniem dodawano niewielką ilość sody oczyszczonej, przyprawy - kminek uwielbiam i oczywiście łychę prawdziwego masła. Po przesmażeniu (nigdy nie na dużym ogniu) wlewany do pojemnika i studzony - zimny był moim najulubieńszym serem. Dzisiaj już nie robię - kupuję gotowy - jest smaczny, choć nie tak dobry jak ten z dzieciństwa.
Jeśli się da za dużo sody - ser też będzie gorzkawy. Sama kiedyś z sodą i serem eksperymentowałam.
Pamiętam, że Mama dawała na 0,5 kg sera pół płaskiej łyżeczki sody.

wlodas8

wlodas8 2014-10-12

gotowy ser smażony można kupić w "Piotr i Paweł" z kminkiem lub bez - dobry, a najlepszy z Nowego Tomyśla.

muniu

muniu 2014-10-12

ale smakowicie wygląda

aam57

aam57 2014-10-12

Może namówię Martę;)

ma1ma

ma1ma 2014-10-12

pamiętam jego smak jak robiła Mama i Babcia...muszę zrobić...miłego wieczorku...

slawa1

slawa1 2014-10-12

Znam ten smak z dzieciństwa,ale bez sody,kilka dni gliwiał,daleko od nas:)
Teraz kupuję gotowy ,też smaczny.Pozdrawiam.

jokam

jokam 2014-10-12

zaciekawiło mnie bardzo, bo lubię serki topione...
ale nie zrobię z powodu ciężkiej alergii na sodę...
szkoda...

anita591

anita591 2014-10-12

wspaniały widok pozdrawiam miłego wieczoru

deniska

deniska 2014-10-12

Często go robię ale z mniejszej ilości...jest pyszny..
Miłego wieczoru… Spokojnej nocki..

mis22

mis22 2014-10-12

Pyszności...lubię bardzo ser...miłego wieczorku oraz dobrej nocy życzę...:))

slav43

slav43 2014-10-12

Mniammm.:) Lubie takie przysmaki.:)

astra40

astra40 2014-10-12

Cieszę się, że Państwu smakuje i że się udał. Wygląda niesamowicie pysznie. Muszę też zrobić kiedyś z kminkiem:) Pozdrawiam serdecznie:)

lisek52

lisek52 2014-10-12

Muszę i ja zrobić:)

elap6

elap6 2014-10-12

Nigdy takiego nie robilam :-(

vezel

vezel 2014-10-12

Pozdrawiam cieplutko,miłego wieczoru... :)

katka12

katka12 2014-10-12

może spróbuję..
re: jutro będzie więcej, dziś padam..

funiak

funiak 2014-10-13

Halinko...na 0.5 kg sera ile sody?...intrygujacy przepis...dziekuje za:)

miksik

miksik 2014-10-13

Trzeba zrobić !
Pozdra :-)

gepi12

gepi12 2014-10-13

PO PYSZNY SER TOPIONY /ZRESZTĄ PO WSZYSTKIE WYROBY MLECZARSKIE/
W TRUDNYCH CZASACH KOLEJKOWYCH PRZYJEŻDŻANO DO SKOCZOWA NAD WISŁĄ. PRODUKOWAŁA TAKIE SPECJAŁY MIEJSCOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA. OBECNIE PRODUKCJA ZOSTAŁA B. OGRANICZONA, ALE SMAKOWITY SEREK TOPIONY Z KMINECZKIEM JEST!

lilaroza

lilaroza 2014-10-13

ja w sprawie sody.....jak już w miseczce mamy pognieciony widelcem ser z przyprawami to na wierzch sypiemy powiedzmy cieniutką ok. milimetrową warstewkę ...tak zostawiamy do następnego dnia.... następnego dnia wszystko wymieszałam dokładnie i odstawiłam do następnego żeby lepiej zgliwiał (uwaga rośnie !!! ) a potem postępować jak napisałam pod zdjęciem...czyli smażyć.... SMACZNEGO !

rycho2

rycho2 2014-10-13

Halinko, jak wrócimy do domu to spróbuję zrobić
dzięki kochana za podanie
dzięki kochana za podanie przepisu, Basia :))

buziaki i uściski ślemy z naszego ukochanego Szczyrku

eewaa55

eewaa55 2014-10-13

Przysmak mojego męża sam robi i sam zjada:))))

halik

halik 2014-10-13

Przysmak mojej Mamusi ... ja nie przepadam,ale wyglada apetycznie :))) ... smacznego Halinko :)))

elza100

elza100 2014-10-13

Mój tato często go robił ,ale gdy gliwiał nie miał najprzyjemniejszego zapachu ,dlatego rzadko go jadłam choć smak znam i może teraz dzięki Tobie Halinko powrócę do niego ..Pozdrawiam;-)

dodaj komentarz

kolejne >