- 2 kg jabłek ... ja zrobiłam ze złotej renety
- 1 kg cukru …może być mniej w zależności od rodzaju jabłek
- sok z 2 cytryn
- skórka z cytryn
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok i skórkę startą cytryny . Smażymy ok. 0,5 godz (to zależy od gatunku jabłek). Owoce powinny pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy opakowanie galaretki cytrynowej , mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do słoiczków, i stawiamy na pokrywce do wystudzenia...Pyszne :)
GOSIU >amma56< DZIĘKUJĘ ZA JABŁUSZKA :*
dodane na fotoforum:
muniu 2014-10-25
ROBIMY ZAPASY (•‿•)ノ ❤
gepi12 2014-10-25
BRAWO! NIE MA JAK SWOJE KONFITURY, KOMPOTY, PRZECIERY...JESTEŚ W PEŁNI TRADYCJONALISTKĄ GOSPODARNĄ...
bacha 2014-10-25
mniam... mniam...
mam ochotę otworzyć któryś ze słoików!!! :))
miłego weekendu Halinko...
enio47 2014-10-25
Allllle super, niebo w gębie na zimowe dni i nie tylko, serdecznie pozdrawiam weekendowo Ulubiona :)))*
miksik 2014-10-25
Jak -bum cyk cyk- robimy ! ! !
Jesteśmy łasuchami na takie pychoty
więc 20 słoików musi oko i podniebienie ucieszyć !
Pozdróweczki :-)))
jagoda8 2014-10-25
Wspaniale Halinko i ja tez muszę zrobić ....zima jest długa i będzie smakowała taka właśnie konfitura.
Pozdrawiam Ciebie i dzięki za przepis:))))
funiak 2014-10-25
czyli nie wekujemy?interesujacy przepis...dziekuje:)))
katka12 2014-10-25
a nie trzeba pasteryzować? Zrobię sobie:)
maly52 2014-10-25
Wyglądają bardzo pięknie,ale czy aby na pewno dobrze się przechowają bez wekowania.....pozdrawiam serdecznie.....miłego sobotniego popołudnia...:))
marcusx 2014-10-25
Mamy sporo jabłek, więc z pewnością spróbujemy wykorzystać Twój przepis.
Pozdrawiam!
jagag53 2014-10-25
Halinko dziękuję za Twój przepis ... pewnie zabiorę się w poniedziałek za robotę konfitury z jabłek .. miłego wieczoru
kaa4224 2014-10-26
No,no,no,no - same smakołyki. Z dyni też są dobre konfiturki.
Pozdrawiam cieplutko.
rybkag 2014-10-26
Odkąd nie wolno mi jadać "słodkiego" uwielbiam kompoty, powidła, dżemy itd... I co jakiś czas "grzeszę"... I takie jabłkowe szaleństwo tez popełnię, tylko muszę zakupić odpowiednie jabłuszka...:))