Drożdżówki kokosowe z porzeczkami.

Drożdżówki kokosowe z porzeczkami.

Składniki:

285 g maki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
ok 90 ml mleka
45 g masła roslinnego (dałam zwykłe i je rozpuściłam)
8 łyżeczek cukru (jeżeli robimy bez lukru należy dać drugie tyle)
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
ok. 130 gram porzeczek

Masło rozpuszczamy i lekko studzimy.
Wszystkie składniki (poza porzeczkami) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy.
Kiedy ciasto jest już sprężyste, wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W między czasie myjemy porzeczki i pozbawiamy je korzonków.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części.
Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt naleśnika.
Na naleśniku kładziemy porzeczki i rolujemy.

dodane na fotoforum: