Meksykańskie mleczne ciasto :)
foremka 35x22cm
115 g roztopionego i ostudzonego masła
6 dużych jajek
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1 szkl 3% mleka w temperaturze pokojowej
300ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ok. 390g)
300ml mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400g)
500ml śmietany kremówki
1 op. cukru waniliowego
Nagrzać piekarnik do 180ºC.
Wysmarować masłem i wysypać mąką foremkę do pieczenia.
Ubić mikserem białka 6 jaj z połową cukru, sodą i solą aż będą bardzo sztywne.
Żółtka ubić z resztą cukru i ostrożnie wmieszać do nich białka.
Wmieszać do jajek szpatułką roztopione masło.
Przesiać na masę 1/2 szkl mąki i ostrożnie wymieszać, przesiać resztę mąki i ponownie lekko wymieszać do połączenia się składników.
Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec ok. 20-25min aż będzie złote i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić na siatce do temperatury pokojowej.
Gęsto nakłuć powierzchnię ciasta wykałaczką.
Wymieszać ze sobą 3 rodzaje mleka i odstawić.
Powoli zalać całą powierzchnię ciasta mlekiem.
Powinno wchłonąć cały płyn w ciągu 5 -10 min.
Włożyć do lodówki na minimum 5 godz. lub całą noc.
Tuż przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem waniliowym.
Rozsmarować ją grubą warstwą na cieście.
Ciasto jest nietypowe, ale nie oznacza to, że jakieś super dobre. Jest zdecydowanie za słodkie.
Czytałam, że połowę któregoś z mlek można zastąpić brandy, wtedy na pewnie ciasto nie będzie tak ekstremalnie słodkie.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-01-03
Słoneczko na niebie
Uśmiecha się do Ciebie
Promyki słoneczne migają
Moje pozdrowienia Tobie posyłają.
jeanne 2012-01-03
Nazwa świetna, ciekawostka jak smakuje ;-)))
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru ;-)))
gotujmy 2012-01-04
Mmmmm wyglada przecudnie ...
gotujmy 2012-01-11
U mnie tez na ogół nie zostaje ale tym razem specjalnie zostawiłam .... polecam jest pyszny no i łatwo go zrobić :0)
Miłego dnia