Uwielbiam macę!
Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa (obok ryżu preparowanego) i wizyt u Babci, która zawsze miała dla mnie paczkę macy :)
Szukałam przepisu i znalazłam, teraz dzielę się.
Składniki:
150-170 gram mąki pełnoziarnistej (Lubella)
jajko
2-3 łyż. letniej wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli nie udaje się to dodać trochę wody.
Bardzo cienko rozwałkować, to ważne, jeśli chcemy, żeby maca chrupała :)
Pokroić w kwadraty, prostokąty lub co tam się chce.
Układać na rozgrzanej patelni teflonowej.
Trzymać do momentu aż zaczną powstawać pęcherzyki i będzie rumiane.
Przewrócić na drugą stronę.
Z podanej porcji wyszedł taki średni talerzyk, kilka zjadłam zanim zrobiłam zdjęcie :)
Smacznego.
astra40 2013-02-21
ja też bardzo lubię macę :) właśnie wczoraj kupiłam gotową , w kartoniku, ale muszę kiedyś wykorzystać ten przepis i upiec własną :)