Ziołowa maca.

Ziołowa maca.

Uwielbiam macę!
Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa (obok ryżu preparowanego) i wizyt u Babci, która zawsze miała dla mnie paczkę macy :)
Szukałam przepisu i znalazłam, teraz dzielę się.

Składniki:

150-170 gram mąki pełnoziarnistej (Lubella)
jajko
2-3 łyż. letniej wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli nie udaje się to dodać trochę wody.
Bardzo cienko rozwałkować, to ważne, jeśli chcemy, żeby maca chrupała :)
Pokroić w kwadraty, prostokąty lub co tam się chce.
Układać na rozgrzanej patelni teflonowej.
Trzymać do momentu aż zaczną powstawać pęcherzyki i będzie rumiane.
Przewrócić na drugą stronę.

Z podanej porcji wyszedł taki średni talerzyk, kilka zjadłam zanim zrobiłam zdjęcie :)

Smacznego.

astra40

astra40 2013-02-21

ja też bardzo lubię macę :) właśnie wczoraj kupiłam gotową , w kartoniku, ale muszę kiedyś wykorzystać ten przepis i upiec własną :)

ancia1

ancia1 2013-03-06

O mój tata robił takie jak byłam mała :) nie jadlam ich ponad 20 lat

ancia1

ancia1 2013-03-13

Lili zaraz pododaje kcal :)

dodaj komentarz

kolejne >