Składniki:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży/10g suchych
łyżka miodu
jajko
pół szkl. mleka
pół łyżeczki soli
30 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
2 łyżki miękkiego masła
1 żółtko
1 cukier waniliowy
250 g sera twarogowego
starta skórka z cytryny lub aromat
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Potem zrobić wgłębienie, ostrożnie ,żeby ciasto nie opadło, nałożyć do niego nadzienia serowego, ciasto posmarować dla połysku dodatkowym rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20 minut w 200ºC lub do zarumienienia :) Mi, jak widać, za bardzo zarumieniły się ;)
Smacznego :)