Pyszne, smakowały wszystkim :)
I ciasto robi się chwila moment.
Polecam.
Składniki na ciasto:
100 ml mleka
200 ml jogurtu naturalnego
40 g drożdży
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
jajko do posmarowania
zioła do posypania
Składniki na farsz:
200 g soczewicy czerwonej
4 duże cebule
sól, pieprz
Przygotowujemy farsz. Soczewicę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie.
Następnie miksujemy cebulę blenderem, dodajemy ugotowaną soczewicę, przyprawy i mieszamy. Farsz odstawiamy do lodówki, żeby ostygł.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe.
Mleko mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły.
Dodajemy mąkę sól i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy odrobinę oleju, żeby ciasto łatwo odeszło od ręki.
Nie zostawiamy do wyrośnięcia, od razu wałkujemy na placek grubości 0,5cm, wykrawamy foremką krążki, nakładamy farsz i kleimy paszteciki. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia.
Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15-20 minut, aż będą rumiane.
Mi wyszły ok 42 paszteciki ;) Nie pamiętam dokładnie, bo dość szybko wzięłam się za próbowanie.