60 dkg mąki
3 żółtka+ 1 jajko
20 dkg margaryny
1 1/2 łyżki smalcu
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ze składników zagnieść ciasto, włożyć na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie podzielić na połowę, z jednej połowy upiec 2 blaty, a z drugiej 4 roladki z makiem.
Mak:
1 szkl. maku sparzyć i zmielić
2 jajka
2 łyżki miodu
3 łyżki cukru pudru
olejek migdałowy
Żółtka utrzeć z cukrem ,dodać resztę składników, a na końcu ubitą pianę z białek.
Ja dawałam mak gotowy z puszki.
Ugotować dowolną masę budyniową, ja zrobiłam masę karpatkową z torebki.
Przełożenie:
placek
masa
roladki
masa
placek
polewa
U mnie wierzch ciasta dekorowały dzieci i tak wygląda
dodane na fotoforum:
jania81 2011-11-05
Artystycznie udekorowały:)) a ciacho pysznie wygląda:)) miłej soboty życzę i duzo słoneczka:))
lenka7 2011-11-05
Apetyczne to ciacho...)
ewka67 2011-11-26
Tego jeszcze nie jadłam.........
gotujmy 2011-12-01
Świetnie wyszło !!!!
danwi66 2011-12-12
takiego cuda żem jeszcze nie robiła,ale lubię wypróbowywać przepisy moich Ulubionych więc przepiski już skserowałam:)
jaca57 2011-12-19
Witam! ato ci pysznosci,zalapalbym sie na te slodkosci ale zadaleko jestem,bedzie mi brakowac takich larytasow,pozdrawiam i zycze milego tygodnia