Sałatka w/g przepisu \\\"sheriad\\\" z dnia 3.08.2014 r.
Powiem tak: wyszła przepyszna-dziękuję.
Wystarczy zetrzeć do miski ze 3 duże ogóry zielone i zasypać lekko solą do smaku, odstawić na 15 minut, żeby puściły sok, w międzyczasie przesmażyć cebulę na patelni razem z pokrojoną drobniutko papryką i startą drobno marchewką. Wszystko smażymy na oleju. Do ogórków dodajemy 2 małe ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę oraz odrobinkę octu i podwójną ilość cukru w stosunku do octu. Doprawiamy pieprzem i gorącą przesmażoną cebulkę mieszamy z ogórkami. Odstawiamy do przestygnięcia i wkładamy do lodówki, aby się schłodziło. Na obiadek mamy pyszną surówkę z ogórków - smacznego :)
sheriad 2014-08-06
jesteś kochana! nie wieżę, wyszła idealnie taka sama hehe :D
sheriad 2014-08-06
Z ekscytacji zrobiłam błąd i napisałam wieżę, zamiast wierzę, więc proszę usuń ten wpis, bo się spalę ze wstydu :))) Ah! no i mam niespodziankę. Bo widzisz ten przepis to ja tak zrobiłam na szybciutko, a teraz napiszę dla Ciebie kochana podstawowy przepis na te ogóry, które zakręca się w słoiki na zimę :))
SKŁADNIKI:
4 kg zielonych ogórków
0,5 kg słodkiej czerwonej papryki
0,5 marchewki
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżki soli
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 małe główki czosnku
WYKONANIE:
Ogórki obrać i poszatkować w cienkie plastry, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać ocet, olej, cukier, sól i resztę przypraw. Zostawić na 2-12 godzin (ja trzymam nawet 24 godziny, zależy ile mam czasu). Sałatkę włożyć do słoików, zakręcić wstawić do garnka z ...
gosku 2014-08-06
czyli warto sprobowac :))