Obwarzanki odpustowe – wypiek w kształcie niewielkich pierścionków, najczęściej posmarowanych białkiem jaja i posypanych solą lub makiem. Powstaje z lekko słodkawego ciasta z jaj, mąki pszennej, cukru i wody, bez dodatku drożdży. Najpierw się je obgotowuje we wrzącej wodzie (obwarza), a potem piecze. Nawleczone na papierowy sznurek sprzedawane są przez ulicznych sprzedawców w czasie odpustów parafialnych.
29 kwietnia 2008 na Listę Produktów Tradycyjnych wpisane zostały żareckie obwarzanki odpustowehttps://pl.wikipedia.org/wiki/Obwarzanki_odpustowe
dodane na fotoforum:
kama77 2010-05-03
Zjadłoby się :) Pozdrawiam milutko.
dejavuu 2010-05-03
Pozdrawiam bardzo cieplutko;)Miłej reszty dnia życzę;)
blaack 2010-05-03
....wspomnienia z dzieciństwa..stragany....obważanki...:))...smacznie wygladajś na tym zdjęciu...:)..pozdrawiam wiosennie
arlekin 2010-05-03
Proszę mi ,,obwarzyć,, najmniej dwa wianuszki i koniecznie z makiem:-)