Piegusek z masą kokosową według Bambii.
Składniki:1szkl. mąki, 1 szkl. cukru, można dać mniej, 1 szkl.białek, 1 szkl. suchego maku, 12 dkg margaryny rozpuszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie: Białka ubic na sztywna pianę , dodać cukier. Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia. Dodać rozpuszczoną margarynę, mąkę i wymieszac.Ciasto przelać do formy(36/22)ja pieke w wiekszej i piec do suchego patyczka ok30-40 minb az sie zrumieni.
Masa:2 szkl. mleka, 25 dkg masła lub margaryny ja daje masło, 3 łyżki mąki pszennej, 10 łyżek wiórek kokosowych, 1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżki spirytusu.
Wykonanie: Do jednej szklanki mleka dodac make wiorka i cukier reszte zagotowac, wlać rozbełtane wiorka z maka i cukrem i ugotowac budyn. jak przestygnie budyn polączyc z utartym masłem i dodac spirytus ja dodalam wódke.
to orginalny przepis ja zmodyfikowalam o zrobienie dodatkowo biszkoptu z 6 jaj, 6 łyżek cukry, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia . piec krotko zeby nie wysechł. Rozkrajam biszkopt z makiem na poł i przekładam masa w srodek zółty czysty biszkopt, masa, biszkopt z makiem i wierz smaruje reszta masy posypuje obficie wiorkami i robie esy floresy z polewy kakaowej. Smacznego:)
dodane na fotoforum:
tolama 2012-11-02
`*♦.¸ (`*♦.¸' ¸.♦*´) ¸.♦*´)
`♦.¸(*WITAM SERDECZNIE ♦)
(¸.♦*(¸.♦*´¨¨'¨¨`*♦.¸)*♦.¸)
APETYCZNIE TO CIASTO WYGLADA I JUŻ MI ŚLINKA CIEKNIE....MOŻNA PROSIĆ O PRZEPIS?