1/2 litra spirytusu
1/2 kg cytryn
szklanka
cukru (nie do końca pełna)
1/2 litra wody
"Cytryny umyć,wycisnąć z nich sok (najszybciej przy użyciu wyciskarki do cytrusów).Przecedzić przez b.gęste sitko lub przez gazę.
Wodę z cukrem zagotować,wyłączyć palnik,powoli wlać spirytus,zapalić i zaraz przykryć pokrywką.
Uwaga ! Trzeba to robić szybko,sprawnie,trzymając w jednej ręce przygotowaną pokrywkę,a w drugiej zapałkę. Po przykryciu spirytus przestaje się palić ,wtedy odkryć i ostudzić.
Do wystudzonego spirytusu dodać sok z cytryn,wymieszać,jeszcze raz przecedzić,rozlać do butelek. Na końcu do każdej butelki dać kawałek skórki z cytryny.Zostawić na parę dni,wyjąć skórkę i degustować.
Ta cytrynówka wychodzi zawsze,stali goście szybko się od niej uzależniają ("obsługiwała" niejedną imprezę")."
https://www.wielkiezarcie.com/recipe21667.html
dodane na fotoforum:
lulka1 2010-08-25
w sklepie wysyłkowym
...kupiłam cytrynówkę w sklepie i koszmar coś tak chwalonego nie mogło tak źle smakować (sztucznie ) ..postanowiłam sama zrobić, zobaczymy co z tego będzie :)