Wątróbka drobiowa z pieczarkami w cieście francuskim ...
2 duże czerwone cebule pokroić cieniutko w małe piórka podsmażyć na oleju dodać 30 dkg pieczarek startych na grubych oczkach , smażyć do odparowania wody dodając do smaku sól, majeranek łyżeczkę lub więcej , pieprz ziołowy ,pęczek posiekanej pietruszki .
Pół kg wątróbki drobiowej opłukać , ,osuszyć , wykroić żyłki ,obtoczyć w mące i usmażyć na mocnym ogniu do zrumienienia .
Po wystudzeniu wątróbkę pokroić w drobne kawałki połączyć z pieczarkami ewentualnie dosolić i popieprzyć by farsz miał wyrazisty smak .
Na ciasto francuskie wyłożyć farsz zawinąć według własnego upodobania ,Ciasto przesmarować pędzelkiem zanurzonym w rozbełtanym jajku lub w wodzie ,wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni C piec do zrumienienia .
...przystawka jest naprawdę dobra ,robiłam ją wiele razy ,smakowała gościom ,a co mnie najbardziej zdziwiło po wielu latach w końcu do wątróbki przekonało się moje dziecko ..:)
dodane na fotoforum:
stasia8 2012-11-10
Ja wątróbkę uwielbiam ale moje dziecię nie za bardzo...może warto wypróbować a nóż może zje ze smakiem...ciasto francuskie lubią wszyscy...
anula50 2012-11-11
Uwielbiam wątróbkę drobiową, ciasto francuskie, czerwoną cebulkę i nie mogę sobie odmówić przygotowania tej jakże wspaniałej potrawy... :)))
gama1 2012-11-11
Koniecznie muszę to też zrobić :) Wygląda wyśmienicie i z pewnością tak smakuje :)
Pozdrawiam :)
pure1e 2012-11-11
przyszłam podziękować za wizytę i komentarz i trafiam na takie pyszności!
napewno wypróbuję !