odbijamy sobie przymusowy post w święta ...pasztet mięsny
1 kg pręgi wołowej
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku surowego
ok 200 g watróbki np drobiowej
6 jaj
2 cebule ,czosnek , pieprz ,liśc laurowy ,ziele angielskie ,majeranek , wegeta naturalna ,gałka muszkatołowa ,pieprz ziołowy ,sól ..
Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym , zielem angielskiem i wegetą .Wątróbkę usmażyć, dodać cebulę , na koniec czosnek .
Wystudzone mięso w rosole , wątróbkę z cebulą dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa , przyprawić mięso do smaku , jak jest za suche podlać rosołem . Żółtka jaj oddzielić od białek , białka ubić na sztywną pianę ,a żółtka wrobić w masę mięsną .Do masy dodać białka ,połączyć z masą . Masę mięsną wyłożyć do brytfanek
wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą . Pasztet piec przez godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 C.
* powyżej pasztet z podwójnej porcji składników
atiseti 2015-04-15
my byśmy to przez pół roku chyba jedli :))))))
ugotowane i zmielone mięso dzielę na mniejsze porcje i zamrażam bez przypraw i jaj.......
a piekę małą keksówkę
anita591 2015-04-16
Ciepłe, wiosenne życzenia błogich wytchnień i nadzwyczajnych natchnień nie tylko na wiosenny czas ale na całe życie