[29157804]

odbijamy sobie przymusowy post w święta ...pasztet mięsny

1 kg pręgi wołowej
1 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku surowego
ok 200 g watróbki np drobiowej
6 jaj
2 cebule ,czosnek , pieprz ,liśc laurowy ,ziele angielskie ,majeranek , wegeta naturalna ,gałka muszkatołowa ,pieprz ziołowy ,sól ..
Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym , zielem angielskiem i wegetą .Wątróbkę usmażyć, dodać cebulę , na koniec czosnek .
Wystudzone mięso w rosole , wątróbkę z cebulą dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa , przyprawić mięso do smaku , jak jest za suche podlać rosołem . Żółtka jaj oddzielić od białek , białka ubić na sztywną pianę ,a żółtka wrobić w masę mięsną .Do masy dodać białka ,połączyć z masą . Masę mięsną wyłożyć do brytfanek
wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą . Pasztet piec przez godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 C.

* powyżej pasztet z podwójnej porcji składników

hasedi

hasedi 2015-04-15

to i dla sąsiadów chyba wystarczy :)

lulka1

lulka1 2015-04-15

na wynos też jest, córa to się śmieje że słoikiem jest :))

atiseti

atiseti 2015-04-15

my byśmy to przez pół roku chyba jedli :))))))

ugotowane i zmielone mięso dzielę na mniejsze porcje i zamrażam bez przypraw i jaj.......
a piekę małą keksówkę

anulkaz

anulkaz 2015-04-15

Bardzo apetyczne pasztety:)

kryspa1

kryspa1 2015-04-15

a może przepis? Poproszę:)

styna48

styna48 2015-04-15

Czyli rodzinnie obdzielasz.

anita591

anita591 2015-04-16

Ciepłe, wiosenne życzenia błogich wytchnień i nadzwyczajnych natchnień nie tylko na wiosenny czas ale na całe życie

marrgo

marrgo 2015-04-17

oj tak... wystarczyłoby dla całego pułku...
ale powiem Ci że wygląda obłędnie
:o)

dodaj komentarz

kolejne >