ogórki w zalewie octowej z curry i z cebulką ..
Robiłam pierwszy raz na spróbowanie z przepisu z internetu , nie wiem czy wyjdą dobre ,przepis później ..
*******
Wyszły mega ostre , zagrycha dla twardzieli ..:) ja następnym razem zrobię łagodniejsze bo warto, chrupiące ogórki o fajnym posmaku , ostro, słodko , kwaśnym .
składniki
2,5 kg ogórków, 3 średnie cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki gorczycy (w ziarenkach)
Etapy przygotowania
1
Ogórki pokroić w grube plastry, cebulę w półplasterki, dodać sól i odstawić na 3 godziny (wodę, którą puszczą zostawia się, a nie odlewa).
2
Ocet z cukrem zagotować, dodać pieprz, curry i gorczycę wymieszać, wrzucić ogórki do zalewy. Do słoików wkładać cebulę, gorące ogórki i zalać zalewą. Jeśli zabraknie zalewy dodać gorącej wody. Pasteryzować 5-10 minut.
https://targsmaku.pl/gotowanie/przepisy/ogorki-curry,105266.html
* do zalewy dodałam ziele i liść laurowy ,a do każdego słoika włożyłam po gałązce naci selera