chlebek własnej produkcji na zakwasie cebulowy i żurawinowy
chleb żurawinowy
300g mąki pszennej typ 550( ja dałam 750)
200g maki żytniej 2000
100g aktywnego zakwasu
400ml wody
100g żurawiny
2 łyżeczki soli (jedna czubata wystarczy )
2 łyżeczki cukru (dałam 1)
Składniki wymieszać , przełożyć do brytfanki wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami . Ciasto nakryć foliową torebką i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia .Rano rozgrzać piekarnik do 200 C , spryskiwaczem spryskać wnętrze piekarnika i wierzch ciasta wstawić ciasto chlebowe na ok 40 min .
Proponuję mniej soli i cukru , mój chleb po pięciu godzinach wyrastania nadawał się do pieczenia ale już poczekałam do rana .
Przepis znaleziony w necie .