[29659446]

chlebek własnej produkcji na zakwasie cebulowy i żurawinowy

chleb żurawinowy
300g mąki pszennej typ 550( ja dałam 750)
200g maki żytniej 2000
100g aktywnego zakwasu
400ml wody
100g żurawiny
2 łyżeczki soli (jedna czubata wystarczy )
2 łyżeczki cukru (dałam 1)
Składniki wymieszać , przełożyć do brytfanki wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami . Ciasto nakryć foliową torebką i pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia .Rano rozgrzać piekarnik do 200 C , spryskiwaczem spryskać wnętrze piekarnika i wierzch ciasta wstawić ciasto chlebowe na ok 40 min .
Proponuję mniej soli i cukru , mój chleb po pięciu godzinach wyrastania nadawał się do pieczenia ale już poczekałam do rana .

Przepis znaleziony w necie .

zuuzik

zuuzik 2015-07-13

pyszne:)

lucyrka

lucyrka 2015-07-13

WOW! mniam

astra40

astra40 2015-07-13

Z żurawiną to mój ulubiony:)

hasedi

hasedi 2015-07-16

wygląda niezwykle apetycznie ..

dodaj komentarz

kolejne >