domowe sajgonki
Na patelni z olejem podsmażam po kolei ....pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję zmielone mięso wieprzowo-wołowe , startą na tarce o grubych oczkach marchewkę , wcześniej przygotowane grzyby mun(pokrojone w cienkie paseczki ) , kapustę pekińską pokrojoną w piórka , łyżka startego świeżego imbiru , przetarty czosnek jak kto lubi , pół paczki ugotowanego cienkiego makaronu ryżowego (posiekanego ) , wszystko dosmaczam sosem sojowym na koniec wciskam sok z jednej limonki ....dobrze dosmaczony farsz zawinąć w zwilżony papier ryżowy , tak jak gołąbki... tą czynność najlepiej powtórzyć by zapobiec pękaniu papieru podczas smażenia . Smażyć w głębokim oleju do zrumienienia .
Farsz można dosmaczyć solą i pieprzem ale z umiarem bo sos sojowy jest słony, a imbir ostry . Pierwsze sajgonki wychodzą jasne , z czasem olej się przesmaża i sajgonki smażą się na złocisty kolor .
Polecam papier ryżowy firmy HOUSE of ASIA
https://www.decare.pl/papier-ryzowy-100g-okragly,pi-000225,p569501672