Tadżin to zarówno nazwa potrawy, jak i specjalnego glinianego naczynia, w którym się je przyrządza. Składa się ono z dwóch części: okrągłej glinianej tacy o lekko podniesionym brzegu oraz stożkowej pokrywy. Podczas gotowania pokrywa jest położona na tacy. Gdy danie jest gotowe wystarczy zanieść tacę na stół. (…)
Tradycyjnie tażin spoczywa się wprost z naczynie, maczając w nim chleb. (…) Kawałek arabskiego chleba zwanego chubz trzyma się palcami – kciukiem, wskazującym i środkowym, nabierając z tadżinu kawałki mięsa i warzyw.
W tadżinie można gotować bądź dusić potrawy w stosunkowo niskich temperaturach, co sprawia, że przygotowane w nim mięso jest delikatne, a warzywa i sosy niezwykle aromatyczne. Kucharz może podnosić pokrywę bez specjalnej rękawicy, aby skosztować lub zamieszać danie oraz dodać nowe produkty. (…)
Teoretycznie tadżin można przyrządzić z dowolnych składników nadających się do powolnego duszenia, a więc ryb, drobiu, wołowiny, jagnięciny, warzyw i suszonych owoców.
Przepisy na tadżin na stronie https://allrecipes.pl/przepisy/tagi-2134/tadzin.aspx