DWÓR MONIAKÓW z XVII w.
W czarnej izbie koncentrowało się życie gospodarcze: tutaj przygotowywano strawę dla domowników, tu mielono ziarno na mąkę, tłuczono jęczmień na krupy, tu robiono masło, a na zimę kiszono kapustę. Stąd też i wyposażenie: żelazne i gliniane naczynia, sprzęty kuchenne, gnatek do rąbania drewna, dryfus - trójnóg do ustawiania garnków na ogniu płonącym na nalepie, kocioł z wiecznie wrzącą wodą. Podłogę czarnej izby stanowi polepa (klepisko); jedynie jeden z narożników wydylowano żerdziami - tu zimą trzymano młody inwentarz. Podobną funkcję spełniał kurzyniec ustawiony pod piecem.
cdn...
...miłego popołudnia...
https://www.youtube.com/watch?v=Nqbh2E6a300
dodane na fotoforum:
mondia 2014-11-20
Piękne wnętrze z historią...nawet twaróg tam widzę jak obcieka...
dzieje naszych przodków...
fajnego wieczorku :))
karin24 2014-11-20
świetny kolaż.........Marteczko...i ładne te detale...
muniu 2014-11-20
FAJNE CIEKAWOSTKI POZDRAWIAM
kaska28 2014-11-23
maśniczke pamietam z domu rodzinnego i wiszacy worek z pieluchy z ociekajaca serwatka,a ser nalepszy na swiecie!
(komentarze wyłączone)