Zastosowanie mniszka lekarskiego, tudzież pospolitego:
Sztuka kulinarna: z młodych, surowych liści można przyrządzać sałatkę wiosenną, popularną w krajach romańskich.
Wywar z gotowanych kwiatów mniszka po dodaniu dużej ilości cukru zamienia się w syrop o barwie, konsystencji i smaku zbliżonym do miodu, tzw. miodek majowy.
Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino kwiatowe o charakterystycznym miodowo-ziołowym bukiecie (muszę wypróbować- ma ktoś przepis?).
Z korzenia mniszka niekiedy też z dodatkiem jego liści w połączeniu z korzeniem łopianu, cukrem lub słodzikiem i innymi dodatkami w zależności od przepisu, uzyskuje się tradycyjny orzeźwiający napój, szczególnie popularny w Wielkiej Brytanii pod nazwą dandelion and burdock (tłum. mniszek i łopian).
Świeża roślina stanowi pożywienie dla zwierząt hodowlanych.
Dawniej młode koszyczki kwiatowe wykorzystywano jako namiastkę kaparów.
katka12 2014-04-21
będziesz plotła wianki ? :)
sonyh50 2014-04-22
Robiąc syrop z mniszka,dodaje 30% liści babki lancet.
Dobre na przeziębienia i grypkę w zimie.
Teraz warto też robić syrop z pędów sosny.
Pozdrawiam
czar67 2014-05-07
Składniki:
- ok. 30 kwiatów mniszka lekarskiego;
- 1 l wódki;
- woda i cukier na syrop (ilości zależą od tego, jak ma być słodko i ile ma być procentów).
1. Zebrane kwiaty mniszka (kwiaty ładnie rozwinięte i pozbawione zielonych części) rozkładamy pojedynczo na gazetach i pozostawiamy tak na kilka godzin, żeby pomieszkujące w nich robaki miały czas na ewakuację.
2. Kwiaty opłukujemy wodą, osuszamy, a potem wrzucamy do czegoś szklanego i zalewamy alkoholem. Zamykamy i odstawiamy na 7 dni.
3. Tydzień później przygotowujemy syrop - w jednej, dwóch lub trzech szklankach wody rozpuszczamy kilka łyżek cukru.
4. Czekając, aż syrop przestygnie, przefiltrowujemy naszą nalewkę.
5. Alkohol mieszamy z przestygniętym syropem.
6. Przelewamy do karafki / butelki i odstawiamy na trochę - tyle, ile mamy cierpliwości. ;)
(komentarze wyłączone)