to bardzo prosta, tania i skromna potrawa kresów wschodnich
*
Młodą kapustę pokrojoną w dzwonki należy obgotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić wystudzić i zalać marynatą złożoną z wody, soli i czosnku. Po ok. 2 dniach jest gotowa. Podaje się ją z kwaśną śmietaną na zimno jako surówka lub zimna przekąska.
dodane na fotoforum:
rosznik 2009-06-20
o matko ale trzeba dwa dni czekac? buuu
luna19 2009-06-20
ooo...coś podobnego.... nie slyszalam o czymś takim
pora pokombinować ;))
aniakar 2009-06-21
To znaczy ,że zagadka rozwiązana...w garnku gotowała się kapusta na przygotowanie krężałek....
tessub 2009-12-06
ooooo widzę, że ktoś tez takie pyszności gotuje. Uwielbiam to jeść ale nie barrdzo mogę, bo ten czosnek długo "pachnie";)
ar2rek 2012-05-12
Nie słyszałem o takiej potrawie,ale ponieważ uwielbiam młodą kapustę-spróbuje ją zrobić,już niebawem.Pozdrawiam.