przepis i zdjęcia podaję na prośbę
PRZEPIS
18 dkg drożdże
5 łyżek cukier
1 szt cukier waniliowy
drożdże pokruszyć i posypać cukrami
odstawić[ same się rozpuszczą ]
1 kg tortowa
1 i 1/2 kostki palma
3 sztuki jajka
6 łyżek śmietana kwaśna
otarta skórka z cytryny
WYKONANIE:
mąkę przesiać
palmę zetrzeć na tarce
dodać startą skórkę z cytryny
poszatkować całość nożem
dodać ;
płynne drożdże, jajka,śmietanę
wyrobić ciasto
przykryć ściereczką--zostawić by ,,odpoczęło,, tak 40 minut
rozwałkować przyłożyć talerz i wykroić koło
podzielić na trójkąty
nałożyć nadzienie i zwinąć rożki
każdego posmarować roztrzepanym jajkiem
pieczemy termoobieg 170 na złoty kolor
tak15 minut
nadzieniem może być budyń ugotowany w połowie mleka podanego na opakowaniu
czekolada deserowa
marmolada
nie dajemy dżemu bo wypłynie z ciastek i zrobią się twarde
możemy upiec z cząstką jabłka posypanego cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym
śliwkami--pomysłów moc
polecam
pyszne
a zapach który roznosi się po domu
wart trudu
dodane na fotoforum:
grazia5 2010-11-10
Na takie smakołyk??????i nie można się nie skusić:))))a za przepis buziaczki:)))))))pozdrawiam:))
elfik4 2010-11-11
Pychotki....lubię ciasto i ciastka drożdżowe.....
Pozdrawiam serdecznie i dobrej nocki życzę.....:))