szybkie ciasto
1szt puszka maku [ gotowy ]
8-9 szt herbatniki szkolne
10 dkg--masło
4szt jaja
4 łyżki miód[ dałam prawdziwy]
bakalie[ jak chcemy-ja nie daje tylko to co jest w masie ]
4 kieliszki rum
masło i miód roztopić dodać mak i mieszając dodawać stopniowo po całym jajku i rum
pod garczek dać płytke i mase prażyć tak 10 minut mieszając
blaszke wyłożyć folią spożywczą zostawiając troche więcej po bokach
przekładać;
warstwa herbatników
warstwa masy makowej gorącej
tak postępować aż do wyczerpania składników
pamiętając by na końcu były herbatniki
teraz założyć folią wierzchi blaszke obciążyć
za 2 godziny --gotowe
wierzch można polać czekoladą
u mnie niedoczekał dekoracji
smacznego
dodane na fotoforum:
gabi99 2010-01-16
O jakas nowośc masa makowa z puszki?
beata1 2010-01-19
WITAM...
Pozdrowionka na cały dzień zostawiam:)
Smacznego obiadku życzę :)))))))))
cuisine 2010-01-25
Robiłam kiedyś podobnego przekładańca makowego - ale po leżakowaniu pod deską (aby był równo obciążony), kroiłam w porcje wielkości ciasteczka i zanurzałam całość w mlecznej czekoladzie :)
Wychodzą małe torciki - dekorowałam je bitą śmietaną.