przygotować 2 małe tortownice i 2 blachy
ciasto jasne pieczemy w 2 małych tortownicach;
3 szt jaja
1/2 szklanki tortowa
1/2 szklanki cukier
1/2 łyżeczki proszek
ubić biszkopt i upiec w 2 tortownicach
ciasto ciemne na blaszki;
6 szt jaja
6 łyżek cukier
6 łyżek tortowa
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić utrwalić cukrem ubijając dodawać stopniowo żółtka
mąkę przesiać z proszkiem i kakao i połączyć z masą
masę rozkładamy na 2 blaszki równo i pieczemy
poncz;
1 szklankę wody zagotować dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego--zagotować i dodać 1/2 sztuki cytryny pokrojonej na listki zagotować --odstawić i do letniej dodać rumu lub spirytusu--2 kieliszki
masa;
masa karpatkowa--przygotować tak jak na opakowaniu[ ugotować ostudzić i utrzeć z masłem]
1 szt czekolada gorzka-rozpuścić
blaty ciast naponczować
przygotowaną masą [białą] posmarować ciemne ciasto i każdy blat przekroić na 4 części wzdłuż otrzymamy 8 pasków
do reszty masy wkręcić roztopioną gorzką czekoladę
teraz blat jasny [ okrągły ] pokrywamy połową masy ciemnej
zwijamy jeden pasek z ciemnego ciasta jak roladę i stawiamy na środku blatu jasnego posmarowanego ciemną masą i do niego dowijamy paski wkoło aż do wyczerpania lekko dociskając-- na paski wykładamy resztę masy ciemnej[ zostawiając trochę na obsmarowanie boków i wierzchu] i przykrywamy blatem jasnym
dekorujemy masa cukrową lub polewamy czekoladą albo ubita kremówką
polecam ciasto pyszne , rozpływające się w ustach i tanie
życzę smacznego
dodane na fotoforum: