ciasto pyszne rozpływające się w ustach
beataww-zawsze dotrzymuje słowa
dziękuje za miłe komentarze kochani
myślę ze to ciasto jedno z najlepszych
będzie zawsze gościć na Waszych stołach
ciasto;
2 szt czekolada gorzka
5 łyżek mleko
rozpuścić--ostudzić
1 kostka masło i tylko masło
20 dkg--puder
5 szt jaja
30 dkg--tortowa
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka soda
2 równe łyżki kakao
1 szt cukier waniliowy
wykonanie;
masło utrzeć z pudrem i cukrem waniliowym
i ucierając dodawać po jednym jajku
mąkę przesiać z kakao , proszkiem i sodą
i dodawać na przemian z letnią czekoladą do utartego masła--dobrze połączyć
tortownice śred--26 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć masę i upiec 3 blaty
[ jak nie mamy 3 tortownic jednakowych można piec stopniowo ciastu nic się nie stanie] pieczemy termoobieg--170--20 minut- po 5 minutach ciasto wyłożyć na deskę bo przejdzie tortownicą
pierwsza masa;
1 i 1/2 szklanki mleko
10 dkg--cukier
25 dkg kokos
2 i 1/2 łyżki mąka ziemniaczana
mleko zagotuj z cukrem
kokos wymieszaj z mąką i wsyp na gotujące mleko jak ;;pyrknie;;- odstaw ostudż
masa czekoladowa;
1 i 1/2 kostki masło
2 jajka
1/2 szklanki cukier
1/2 czekolada gorzka
4 łyżki kakao
1 łyżeczka wanilii
jajka umyj i sparz we wrzątku
na parze ubij jajka z cukrem na gęstą masę
i ubijając dodaj kakao i czekoladę drobniutko pokrojoną , ubijaj aż wszystko dobrze się połączy--odstaw--ostudż
masło utrzeć na puch i ucierając dodaj stopniowo masę czekoladową na końcu dodaj wanilię
przekładanie;
blat czekoladowy
trochę masy czekoladowej
polowe masy kokosowej
masa czekoladowa
blat czekoladowy
masa czekoladowa
drugą połowę masy kokosowej
masa czekoladowa
blat czekoladowy
obsmarować wierzch i boki tortu i udekorować
smacznego
dodane na fotoforum:
jadpaw5 2010-05-14
ale czym obsmarować wierzch i boki , jak obie masy zostały wykorzystane? Na załączonym obrazku widać chyba marcepan, ale skąd go wziąć?
mania99 2010-05-14
zawsze masy na obsmarowanie zostanie
po przełożeniu lekko dociskamy i już jest masa na boki i wierzch
pozdrawiam
gabi99 2010-05-14
Piekny ,porywam przepis
kaka18 2010-05-15
Wspaniały:]