OGON PAWIA
Ciasto:
4szkl.mąki,
2/3szkl.cukru pudru,
1jajko,
2żółtka,
1margaryna,
1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl. mielonych orzechów,
słoik powideł śliwkowych,
krem:
3 jajka
1kostka masła,
1litr mleka,
1 szkl. cukru,
2 opakowania cukru waniliowego,
4 łyżki maki pszennej,
4łyżki mąki ziemniaczanej,
dodatkowo:
2 galaretki(takie same)
winogrona lub ananasy
opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj
ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać
i dodać
margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka
,śmietanę i zarobić
ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części.
Jedną część
rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec
ok. 20min, w
tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować
powidłami i
posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o
długości formy w
której upiekliśmy 1 ciasto.
krem:
odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka
zagotować z
cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić.
Dodatki
Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na
puszysty krem,
dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy)
Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim
roladki.Między roladki
ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie,
wyłożyć drugą część
kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta
można polać
polewą.
dodane na fotoforum:
kot54 2011-03-01
Ciasto jak z CUKIERNI , pyszne.....:)))
beata3 2011-03-01
SMACZNEGO
halinag 2011-03-01
robiłam to ciasto tylko przykryłam biszkoptem a widzę że biszkopcikami rewelacja...pozdrawiam
danka1 2011-03-01
pyszności.
lucesse 2011-03-02
Ściągnęłam przepisik, ekstra się prezentuje i na pewno tak samo smakuje :))
Pogodne pozdrowienia dla Ciebie i życzę miłego dnia :))
ewci1 2011-03-06
Ciekawe ciasto ,napewno pyszne,pewnie tez sie skusze i kiedys zrobie:)
pozdrawiam serdecznie