BABKA CYTRYNOWA Z ORZECAMI .

BABKA CYTRYNOWA Z ORZECAMI .

BABKA CYTRYNOWA Z ORZECHAMI .

250 g miękkiego masła*
skórka otarta z 2 cytryn
200 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
45 g wiórków kokosowych
30 g zmielonych orzechów lub migdałów
2 łyżki soku z cytryny
375 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
200 g jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu greckiego)


Masło ubić mikserem na lekki, jasny puch. Dodać cukier i zmiksować. Po kolei wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu (na tym etapie ciasto najprawdopodobniej lekko się zwarzy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

Miksturę przełożyć do większej miski. Dodać wiórki, orzechy lub migdały, sok z cytryny, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką (ja to zrobiłam na najwolniejszych obrotach miksera).

Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kaszą manną. Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości foremki. Wyrównać.

Piec w temperaturze 180º C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka . Lekko przestudzić najpierw w formie, potem wyjąć na kratkę.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier puder wsypać do miseczki, zalać sokiem i rozetrzeć tyłem łyżki do gładkości. Polać po lekko ciepłej bądź przestudzonej babce.PYCHA.

ireneus

ireneus 2011-04-01

Zamawiam kawałek.

manka32

manka32 2011-04-01

SMACZNEGO ,POLECAM BABKA JEST WILGOTNA I PULCHNA.

umila

umila 2011-04-01

to taką lubie wilgotną babeczkę:)

aniajaw

aniajaw 2011-04-01

Pyszna babeczka:)

dodaj komentarz

kolejne >